МВР удари нелегални златотърсачи в Монтанско

Актуални новини
14:02 - 18 Май 2022
1812
МВР удари нелегални златотърсачи в Монтанско

МВР спря стройно организиран незаконен добив на злато в Монтанско. Това става ясно от официално съобщение на Областната дирекция на вътрешното министерство в Монтана.

Операцията е осъществена от служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" и сектор "Специални тактически действия", разказват от МВР. Акцията е проведена след разследване на сигнал за незаконен добив на подземни богатства, извършван в землището на с. Гаганица до язовир "Огоста".

При извършената проверка били установени изкопни дейности на две места, с отстояние около 200 метра едно от друго, както и стройна организация.

Костатирано е, че са изградени два фургона и каравана, пригодени за живеене. На мястото са открити и иззети 3 леки автомобила, тежкотоварна техника - багер "Кomatsu РС-340 LC", товарен автомобил "ЗИЛ 131", пригоден за пресевна, водна помпа, кичета за утаяване на земна маса и керамична купа със следи от жълт метал в нея и стопилка от жълт метал с тегло 24,16 грама.

На терена са засечени и задържани за срок до 24 часа трима мъже - на 47, 41 и на 38 години, жители на София и София област.

Образувано е досъдебно производство по текста от НК за извършване на добив без концесия. За престъплението се предвиждат от 2 до 8 години затвор.

Снимката е илюстративна