Мюфтийството за атентата: Балканите са буре с барут , да не го пълним 

Още веднъж станахме свидетели на тежко престъпление, подбудено от омраза и ксенофобия, пише в позиция на вероизповеданието

Новини
22:46 - 15 Март 2019
1384
Мюфтийството за атентата: Балканите са буре с барут, да не го пълним 

Неприемливи и дълбоко укорими са актовете на насилие, насочени срещу невинни хора, независимо от религиозните, етническите и културни различия. Тези брутални актове нанасят неизлечими рани на човешката цивилизация и компрометират стремежа за мирно съжителство, написа в позиция Главното мюфтийство у нас. От там призоваха бурето с барут, което Балканите от векове представляват, да не се пълни повече. 

"Още веднъж станахме свидетели на тежко престъпление, подбудено от омраза и ксенофобия. Говоренето на ангро от политиците за извличане на политически дивиденти, използването на езика на омразата и откритите призиви за разединение на обществото от отделни крайнодесни или крайнолеви организации в последните 10-15 години, дават своите плодове. Провалът е във всички направления по отношение на хуманизма и човешките права", казват още от мюфтийството.

"Длъжни сме да запазим добрия тон, съвместното съжителство и мира на света за нашите деца и бъдещите поколения. Омразата, враждебното отношение, оправдаването на ненавистта, расизма, ксенофобията, антисемитизма, ислямофобията или други видове омраза, подхранват предразсъдъците и водят до тежки последствия", пишат още от мюфтийството. Мюсюлманско изповедание поднася най-искрените си съболезнования на семействата на загиналите и пожелава бързо възстановяване на ранените. Изразява солидарност и съчувствие към всички мюсюлмани в Нова Зеландия и се моли за силно търпение.