На финала: Преднината на Фандъкова пред Манолова - от 3,5 до 9 %

Засега само една социологическа агенция дава предимство за бившия омбудсман, очертава се много пъстър СОС

Политика
23:18 - 24 Октомври 2019
4097
На финала: Преднината на Фандъкова пред Манолова - от 3,5 до 9 %

Два дни преди местните избори социологическите агенции дават различна дистанция между двете водещи дами в битката за кмет на София - Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Между 3,5 и 9% е разликата между настоящия кмет и бившия омбудсман според последните проучвания на 3 социологически агенции -“Сова-Харис”, “Медиана” и  Център за анализи и маркетинг (ЦАМ), които дават преднина на Фандъкова. Само “Маркет линкс” дава 4% преднина за Манолова.

Всички са единодушни, че изходът от вота в София ще е след балотаж. Според “Сова-Харис” и ЦАМ Фандъкова ще спечели с убедителна преднина от 9- 11% пред Мая Манолова. Фандъкова (37,6%) печели балотажа с Манолова (28,5%) с 9,9% аванс според “Сова-Харис”. ЦАМ прогнозира 55,8% подкрепа за Фандъкова и 44,2% - за Манолова в действителни гласове.

“Маркет линкс” обаче има три хипотези за изхода от балотажа - според първата победител в двубоя с Фандъкова е Мая Манолова с 3% надмощие. Според втората Манолова побеждава Борислав Игнатов, а Фандъкова не стига до балотаж. А според третата Фандъкова печели битката срещу Игнатов с 9% аванс.

В гласуването за общински листи ГЕРБ води с 10-11%, като единствено “Медиана” дава по-малка дистанция - 5,5%, между водещата ГЕРБ и БСП в София. В столичния СОС съветници ще имат още “Демократична България, ВМРО, “Атака”. Партия на зелените, “Движение 21”, АБВ, “Движение България на гражданите”, “Възраждане” също имат шанс за по 1 общински съветник.

Според “Алфа рисърч” двубоят в Пловдив между Здравко Димитров (ГЕРБ) и Славчо Атанасов (ВМРО) ще бъде решен с победа на кандидата на ГЕРБ.