НА ФРОНТА: Украинците настъпват, руснаците копаят окопи

Ексклузивно
12:01 - 15 Август 2024
1425
НА ФРОНТА: Украинците настъпват, руснаците копаят окопи

Офанзивата на Украйна в Курска област продължава с пълна сила. Войските напредват, макар и с по-бавно темпо, а руснаците копаят окопи. Това пише на сайта си Институтът за изследване на войната.

Американският мозъчен тръст цитира руски милиблогъри, че Въоръжените сили на Украйна са постигнали незначителен напредък в пограничния руски регион вчера, когато темпото на операциите им като цяло се е забавило на фона на продължаващите опити на руската армия да стабилиза фронта там.

Сателитни снимки показват, че руските войски са изкопали наскоро полеви укрепления, включително окопи и противотанкови ровове, южно от ключови пътища в централната част на Курска област. Това навежда на мисълта, че руското военно командване е обезпокоено от евентуално бързо украинско механизирано настъпление в северната част на региона, коментира Институтът за изследване на войната.

Русия ще евакуира още хиляди хора от Курска област, атакувана от Украйна, предаде Ройтерс. Властите на областта са решили да евакуират жителите на Глушковия окръг, заяви губернаторът на Курска област Алексей Смирнов. Окръгът директно граничи с Украйна и има население от около 20 000 души. Процесът по евакуация ще бъде координиран от полицията и от други държавни ведомства.

Украйна заяви вчера, че силите ѝ са напреднали с още един до два километра в Курска област и нейните войски са приключили с прочистването на руския граничен град Суджа от силите на Москва. Руски официални лица заявиха, че близо 200 000 души са били евакуирани след нападението.

Украйна съобщи вчера, че нейните сили са навлезли още по-навътре в руската Курска област в най-голямото чуждестранно нахлуване в Русия след Втората световна война, което според президента на САЩ Джо Байдън поставя руския му колега Владимир Путин пред дилема.

Хиляди украински военнослужещипреминаха границата в ранните часове на 6 август и навлязоха в руската Курска област. Руският президент нарече това голяма провокация, имаща за цел да предостави на Киев по-изгодна позиция при евентуални бъдещи преговори за прекратяване на огъня. Украйна е отрязала част от руската погранична Курска област и въпреки че Путин заяви, че руската армия ще изтласка украинските войски, вече повече от седмица интензивни сражения не водят до успех за Москва.