На косъм: Радослав Янков не успя на финалите , в топ 16 е (СНИМКИ)

Радо загуби срещу звездния и много опитен австриец Бенямин Карл

Топ
09:05 - 08 Февруари 2022 (обновена)
3216
На косъм: Радослав Янков не успя на финалите, в топ 16 е (СНИМКИ)

Българската звезда в сноуборда Радослав Янков отпадна на финалите - в преките елиминации в паралелния гигантски слалом на Зимната олимпиада в Пекин. Така Радо на косъм не успя да довърши ренесанса си.

За първи път на олимпийски игри - трети в кариерата му, Янков намери място в преките елиминации на дисциплината с 15-а позиция в квалификациите. Нашият олимпиец даде 21-о време в първото спукане по синьото трасе, но след това успя да навакса по червеното, за да си осигури място в топ 16.

Но на 1/8-финалите Радослав Янков загуби от австрийската звезда Бенямин Карл, който бе втори в квалификациите. Карл се бори за олимпийско злато в кариерата си, за да попълни колекцията си, в която има бронз и сребро. Радо е побеждавал Бенямин, отстрани го от надпреварата през 2018 г. в Банско, където българинът спечели старта от Световната купа.

Днес с предимството си на втори в квалисификациите австриецът избра по-бързото червено трасе. Това принуди българина да рискува, но въпреки доброто каране, завърши втори в двубоя.

Това е най-доброто класиране за 32-годишния Радослав Янков на олимпийски игри, след като при предишните си две участия не успя да стигне до финалите. В Сочи през 2014 г. той записа 21-о и 25-о място в двете си дисциплини, а преди четири години в Пьонгчанг финишира на 19-а позиция.

"Направих няколко грешки, защото наистина се опитах да рискувам. Но без риск, не може да се успее. Направих това, което трябваше да се направи, за мен това е гоялмо постижение", коментира Радо Янков пред БНТ. След което единственият българин, спечелил Голямата световна купа в зимните спортове, намекна, че може да участва и в следващата Олимпиада след 4 години.

В крайна сметка се оказа, че Радослов Янков е загубил от новия олимпийски шампион. Бенямин Карл продължи победните си спускания между вратите и достигна златото.

Снимки: БОК