На прага на смъртта, учен се превърна в първия жив киборг

Новини
10:45 - 15 Ноември 2019
1456
На прага на смъртта, учен се превърна в първия жив киборг

Британски учен с моторно невронно заболяване в терминална фаза, обяви, че се е превърнал в първия „пълен киборг“, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА. Д-р Питър Скот-Морган е специалист по роботика. Той чул страшната диагноза през 2017 г. Ученият взел решение да удължи живота си с наличните технологии и да усъвършенства тялото и мозъка си, за да се превърне в "най-авангардния човешки кибернетичен организъм от 13,8 милиарда години".

Тази седмица д-р Скот-Морган излезе от почти едномесечен престой в интензивно отделение и обяви, че "Питър 2.0 вече е онлайн".

Скот Морган уведоми почитателите с в Интернет, че медицинските процедури са приключили много успешно. „Мини вентилаторът, който поддържа дишането ми, е значително по-тих, отколкото на Дарт Вейдър. Речта ми е синтезирана, но поне звучи като моята. Чакат ни много проучвания, но съм в страхотен дух", разаза експериментаторът.

Д-р Питър Скот-Морган е  на 61 години и се е подложил на серия операции. Той вече има захранваща тръба, свързана пряко със стомаха му, катетър в пикочния мехур, плик за колостомия директно към дебелото черво. Така се справя с храненето и проблемите с тоалетната.

Подложил се е и на ларингектомия, за да бъде предотвратено навлизането на слюнка в белите му дробове. Той каза, че е разменил гласа си за "възможни десетилетия живот". Разработил е и аватар на лицето си, за да реагира с мимика с помощта на изкуствен интелект.

Проследяваща очите технология помага на д-р Скот-Морган да контролира няколко компютъра.За целта се е подложил на лазерна хирургия и има идеално зрение на 70 см - разстоянието до компютърния екран.

Лекарите смятат, че Скот ще умре до края на годината, но той самият вярва, че ще преодолее биологичните закони. "Аз не умирам. Аз се трансформирам. Колко обичам науката!", казва големият експериментатор.