НА ТОЗИ ДЕН: Видите ли мишка, зимата ще е свирепа

Актуални новини
08:23 - 03 Октомври 2024
2995
НА ТОЗИ ДЕН: Видите ли мишка, зимата ще е свирепа

На 3 октомври честваме паметта на свещеномъченик Дионисий Ареопагит.

В библейската книга "Деяния апостолски" наред с другото се говори и за проповедта на свети апостол Павел в Атина. В този град, прочут със своите философи и езически храмове, апостолът забелязал един жертвеник, на който имало надпис: "На незнайния Бог". Затова на събрание от знатни и учени атиняни в Ареопага, върховния съвет в Атина, апостолът обявил, че дошъл при тях да проповядва за Оня Бог, Когото атиняни, без да знаят, почитат, Който е създал целия свят и дава на всички живот, дихание, всичко. Той обяснил на своите слушатели разликата между Този вездесъщ и всемогъщ Бог, и бездушните идоли, на които те се покланяли. Говорил им също за възкресението на Христос, Който проповядвал покаяние и вечен живот и ще дойде да съди света.

Повечето от атиняните се отнесли недоверчиво към това ново учение. Но между слушателите имало и такива, които повярвали на думите на светия апостол и се обърнали към вярата в Иисус Христос. Между тях бил и Дионисий, член на Ареопага. След проповедта на апостол Павел сърцето на Дионисий се разтворило да приеме в себе си вярата в истинския Бог. И той се покръстил заедно с целия си дом.

По-късно Дионисий придружавал апостола, като негов ученик и сподвижник. В продължение на три години бил неотлъчно с него, като непосредствено от него изучавал словото Божие. Защото отначало Христовото учение не било записано, а се предавало устно: от апостолите - на техните приемници, от тях - на следващите, и т.н.

Скоро след това апостол Павел го изпратил да проповядва в Атина в сан епископ. Той видял също другите апостоли и заедно с тях бил в Йерусалим при успението на Божията майка. Според преданието свети Дионисий проповядвал и в Галия (днес Франция), където при гонението от император Домициан много пострадал и накрая бил убит с меч в 96 г.

Традиции и обичаи за празника

На този ден предците ни са извършвали гадания за предстоящата зима. Ако птиците се събират на ята, очаква се лошо време.

Ако времето е ясно, това е знак, че още две седмици няма да има слана. Ако забележите полска мишка в дома си, зимата ще е сурова.

На този ден е забранено да се гледате в огледалото, в противен случай можете да си навлечете 40 неприятности. Според народните вярвания по-голямата част от деня трябва да се прекара у дома,  тъй като по това време злите сили се събират и да причинят нещастие.

Предците ни са носели клон от трепетлика със себе си цял ден като талисман, защото за вярвали, че това ги пази от зло. На този ден вярващите се молят за закрила на Свети Дионисий.