На Велика сряда Юда предава Христос

Берете здравец на днешния ден и не вършете домакинска работа

Новини
07:38 - 24 Април 2019
3034
На Велика сряда Юда предава Христос

Днес е третият ден от Страстната седмица - Велика сряда, наситена с много паметни събития. Това е денят на Тайната вечеря на Исус с апостолите и предателството на Юда. В сряда е покаянието на блудницата, която се превръща в най-предана последователка на Спасителя.

На Тайната вечеря Божият син донася хляба и виното - своята плът и кръв, и споделя с 12-те апостоли, че един от тях ще го предаде. Един от тях - Юда Искариотски отива при юдейските първенци и наистина предава Учителя си за тридесет сребърника.

На Велика сряда, си припомняме и за една жена, разкаяла се блудница, която изляла драгоценен елей върху Христос в дома на Симон Прокажени. Случката е описана в евангелието на Матей.

С мирото грешницата е помазала Спасителя като за погребение, приживе го е оплаквала, омивайки нозете Му със сълзите си. Христос защитава блудницата, макар някои апостоли да казват, че по-добре мирото да се продаде и парите да се раздадат на бедните. А Исус казва: „Защото сиромасите всякога имате при себе си и, кога поискате, можете да им сторите добро; а Мене не всякога имате.”

На днешния ден в храмовете се служи Преждеосвещена Литургия. Службата по тъмно се нарича Малко повечерие.

В този ден народният обичай повелява да се бере здравец, а на разпети петък да бъде раздаден за здраве. Не е прието да се върши домакинска работа.