Набират и лекари за преливане на кръвна плазма от преболедували

Всеки, който е с положителен тест, може да направи безплатен тест за антитела

Актуални новини
11:14 - 20 Октомври 2020
2191
Набират и лекари за преливане на кръвна плазма от преболедували

Водещите лекари - специалисти в преливането на кръвна плазма, отправиха призив за търсене и на техни колеги, които да обучат, и на пациенти, преболедували COVID-19 с изградени антитела. 

Кампанията е насочена на база на изследванията във ВМА, които доказват, че при среднотежки пациенти навременното преливане води до добър изход от заболяването и не стигат до реанимация.

Преливането на плазма става все по-популярно между лекарите. Има болници, които искат плазма всеки ден. Някои лекари знаят как се прелива, други не. Призовавам всеки, който реши да ползва плазма, да се свърже с нас и да обсъди конкретния болен.

Вчера имаше обсъждане на този метод в болниците в Плевен и Ловеч, в сряда – в МФ и болниците в Стара Загора и Бургас, в София сме били в над 15 болници.

С КОВИД се борят инфекционисти, интернисти, пулмолози, реаниматори, а с плазма работят хематолозите.
Нашият консултант, д-р Чавдар Ботев, консултант и на Националната пациентска организация, е онкохематолог от 30 години. Логично е той да консултира преливането на плазма, индикации и контраиндикации и пр.

Три месеца се борихме дарената плазма да бъде изследвана за антитела срещу SARS-CoV-2. Най-сетне това се случва в НЦТХ заедно с другите тестове. Сега възникна проблемът с дефицита на плазма. Всеки ден правим кампании за търсене на една или друга кръвна група, което е абсурдно.

Голяма част от вас преболедуваха КОВИД и могат да дарят плазма, голяма част от вас имат пациенти, които са го преболедували и могат да се свържат с тях.

Започваме национална информационна и дарителска кампания заедно с БЛС, НПО и МЗ, в която може да се включи всеки от вас. За даряването на плазма трябва да се говори. Нека всеки лекар сам да решава дали да ползва плазма или не.

В момента сакчетата с плазма се броят на пръсти в НЦТХ. Няма от всички кръвни групи. Нашето предложение до министър Ангелов е Центърът да работи и в събота и неделя, и не само от 8 до 15 ч. Поемаме пътните разходи на хората, които идват от страната, за да дарят плазма.

Плазмата е ефективна, когато се прелива в първите дни от влошаване на състоянието.
Моля, информирайте ни за колеги, които са в КОВИД отделения.Нека не чакаме последния момент, за да преливаме плазма! 

Опитът на ВМА върху 23 пациенти, който беше споделен на националния конгрес на инфекционистите, е много позитивен, като там се лекуват с плазма средно тежко болни пациенти. Защо да чакаме болният да се влоши и да стигне до интубация?

Пътят за искане на плазма:

За реконвалесцентна плазма се пита НЦТХ, където беше открито КОВИД-плазма отделение – праща се искане с кръвната група на болния.

Ако има плазма, трябва да пратите линейка да я вземе. Както правят колегите в Шумен, Габрово, Благоевград, Плевен, Сливен, Бургас, Търговище и др. Надяваме се до края на ноември и РКЦ в Плевен, Варна и Стара Загора да почнат да произвеждат плазма.

Хората, които научават за предимствата на този най-евтин, най-достъпен метод, който единствено досега е доказал ефективността си, се увеличават с всеки ден. Добре е вие да бъдете подготвени за техните въпроси, пише д-р Павлина Михайлова, която се занимава с въпроса по преливането още от самото начало.