Начален учител пред Lupa.bg: Само по 1-2 деца от клас избраха да са онлайн от къщи

Новини
14:49 - 10 Ноември 2021
2618
Начален учител пред Lupa.bg: Само по 1-2 деца от клас избраха да са онлайн от къщи

Учениците от 1 до 4 клас се върнаха в клас днес. За да останат на занятия, малките минаха през новата процедура - бърз тест за Covid, за да могат да останат на присъствено обучение. В същото време, заедно с тях и учителите, и родители-доброволци, които нямат зелен сертификат, минават през тестове, разказа пред Lupa.bg преподавател от голямо столично училище. Началният учител сподели, че във вторник са били обучавани от директорката на школото как да правят тестовете със слюнка и каква да направят цялата организация. Хлапетата се изследват със слюнчен тест в самите класни стаи, на чиновете, обясни преподавателката.

За да мине тегавата процедура преди първия час, учениците пристигат с половин час по-рано и сядат  по чиновете в класните стаи, заедно с родителите-доброволци, които участват в експеримента. Майките и бащите, които влизат в клас, предварително са заявили желанието си и са одобрени по списък. Час по-рано пък са длъжни да дойдат преподавателите, които нямат зелен сертификат, за да "плюят в пликчетата".

„Много родители имаха желание да се включат в изследването на децата - хем за да са сигурни, че всичко е наред, хем за да помогнат. Много от тях обаче нямат зелен сертификат и затова и самите те трябва да минат през теста в самия ден.”, обясни преподавателката.

Тези, които не искат да се върнат в клас, ще наблюдават уроците от класна стая, в която е включена камера и така остават на онлайн обучение от дома.

По думите на преподавателката, малко са децата, които няма да се върнат в клас и остават на онлайн обучение. Във въпросното столично училище от класове от общо 30-ина ученика в един клас, само по едно-две деца са избрали да си останат да учат вкъщи. Тези, които остават вкъщи, са деца на родители, които се страхуват да ги пуснат на училище, за да не бъдат заразени и предпочитат за по-сигурно да ги оставят у дома. 

Повечето от самите учители признават, че при цялата си натовареност, допълнителната процедура ще им отнеме време и нерви и ще затрудни работата им, но нямат избор. 

Изискването за минимален праг за връщане към присъствено обучение на учениците от I до IV клас бе определено на 50% желаещи да се тестват на ниво паралелка, като се изисква писмено съгласие от страна на родителите.