Над 100 души са екзекутирани в Иран през първите 3 месеца на годината

Много от убитите са представители на етнически малцинства

Свят
14:57 - 22 Юни 2022
1712
Над 100 души са екзекутирани в Иран през първите 3 месеца на годината

Над 100 човека са били екзекутирани в Иран през първите три месеца на годината, предаде Франс прес, цитирайки доклад на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Представяйки документа в Съвета на ООН за правата на човека, заместник-върховният комисар на ООН за правата на човека Нада Ал Нашиф заяви, че броят на екзекуциите в страната расте.

Докато 260 лица са били екзекутирани през 2020 г., най-малко 310 лица са били екзекутирани през 2021 г., от които поне 14 жени, посочи тя, добавяйки, че тенденцията се е запазила и тази година.

Между 1 януари и 20 март, по нейни думи, "поне 105 души са били екзекутирани", като много от тях са представители на етнически малцинства.

Тя посочи, че през март 52 души са били прехвърлени в затвора в град Шираз, за да бъдат изпълнени смъртните им присъди, постановени по обвинения в трафик на наркотици.

От своя страна, иранският заместник-постоянен представител при европейската централа на световната организация в Женева Мехди Али Абиди отхвърли доклада като пристрастен.

Превръщането на основните принципи за правата на човека в дребни политически инструменти е ужасно и срамно, подчерта.