Над 8560 мигранти пристигнаха за 2 седмици на Канарските острови

ЕС
21:47 - 16 Октомври 2023
4779
Над 8560 мигранти пристигнаха за 2 седмици на Канарските острови

Най-малко 8561 мигранти са достигнали Канарските острови през последните две седмици. Това е повече от една трета от общия брой пристигнали тази година.

Това показват данни на испанското вътрешно министерство към понеделник, съобщава "Ройтерс".

Между 1 януари и 15 октомври тази година островите в Атлантическия океан са приели 23 537 мигранти, с 80% увеличение от същия период на миналата година, показват данните.

Седемте острова на архипелага се превърнаха в основна дестинация за мигранти от Сенегал и други африкански страни, които се опитват да стигнат до Испания. Други се стремят да прекосят Средиземно море до континенталната част на Испания.

По-мекото време и по-спокойните морета през септември, октомври и понякога ноември обикновено предизвикват увеличаване на пристигащите мигранти.

Според граничната агенция на Европейския съюз Frontex политическата нестабилност в Сенегал също е действала като "тласък фактор", каращ хората да напускат страната по маршрута за Западна Африка.

Испания изрази загриженост относно увеличаването на незаконната миграция тази година, като каза, че не може да се справи без помощ от ЕС.

Изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка посети архипелага в понеделник и каза, че страната ще разположи още два самолета, за да помогне за наблюдението на миграционните маршрути. Единият самолет ще патрулира във водите край Сенегал и Мавритания, а вторият ще наблюдава водите около Канарските острови.

Канарските острови, които се намират на около 100 км от западния бряг на Африка, отбелязаха най-високия си пик на пристигащи мигранти през 2006 г., когато почти 32 000 мигранти достигнаха островите, докато други маршрути към Европа бяха блокирани.

Атлантическият миграционен път към Канарските острови, обикновено използван от мигранти от Субсахарска Африка, опитващи се да стигнат до Испания, е един от най-смъртоносните в света.

Припомняме, че и други страни от ЕС се борят с рекорден мигрантски натиск тази година. Сред най-тежко засегнатите са Италия и Гърция.