Надежда Нейнски: Мирът още е далеч

Свят
10:54 - 29 Януари 2023
2224
Надежда Нейнски: Мирът още е далеч

Войната на Русия с Украйна наистина ще продължи дълго. Войната трябва да приключи по начин, по който Украйна възстанови своята териториална цялост. Това заяви бившият външен министър Надежда Нейнски пред БНТ.

Тя обясни, че в историята сме свикнали, че всяка война приключва с мир, но има войни, които не приключват с мир, а със замразени конфликти. Това е най-голямата опасност на войната на Русия с Украйна, посочи Нейнски.

Нападението на Русия над Украйна бе голям шок за НАТО и за ЕС. Най-бързо на войната реагирали Централна и Източна Европа, посочи бившият външен министър.

По думите ѝ във войната е ясно кой е жертвата и кой е агресорът. България е важно какъв политически знак дава на света като помага на Украйна. Левицата е знаела, че се продава оръжие на Украйна, но е важно политиката публично да бъде заявена, подчерта Нейнски.

Тя посочи, че турският президент се опитва да играе посредническа роля във войната с Украйна. Много е важно мирът на каква цена ще бъде постигнат. Мирът във войната на Русия с Украйна не е много близко, защото руския президент Владимир Путин казва, че Украйна не може да съществува като самостоятелна държава, а Украйна не е склонна да отстъпи териториите си на агресора, изтъкна бившият външен министър.

Нейнски е убедена, че има сили, които ще направят всичко възможно НАТО да не бъде разширено. Този процес на повишаване на авторитета на НАТО и на ЕС е необратим след войната в Украйна, посочи тя.

По отношение на проблемите с Република Северна Македония и инцидента с Християн Пендиков, Нейнски коментира, че стабилността и сигурността на Балканите минава през това Балканите да се присъединят към ЕС.

Основното нещо е как македонските власти реагират на провокациите. Провокациите няма да се случват, ако няма колебания в позициите и оценките на македонските власти, каза още тя.

Политиците в РСМ, които виждат страната си като част от ЕС, трябва да проявят кураж, защото са изкопани големи окопи между България и Македония. Тези хора, които искат РСМ да стане част от ЕС, трябва да знаят, че вътрешният дневен ред е по-маловажен от това, което Македония ще направи за ЕС. България трябва да помага в пътя на Македония към ЕС, настоя бившият външен министър.