Надежда Йорданова: Не предложихме шеф на НС, за да не блокираме избора

Недопустимо е публичната власт да се упражнява по такива тъмни начини, заяви ексминистърът

Новини
08:35 - 20 Юни 2024
2462
Надежда Йорданова: Не предложихме шеф на НС, за да не блокираме избора

"Отговорност на първата политическа сила е да формира мнозинство", подчерта депутатът от ПП-ДБ. "Решението на нашата парламентарна група и на трите политически формации в нея е много ясно.

Ние председател от ГЕРБ няма да подкрепим. Отговорност на първия е да осигури мнозинство. Нашата политическа формация не излъчи председател. Защото ние имахме много ясното съзнание, че не трябва да ставаме причина за блокаж", коментира в студиото на "Здравей, България" депутатът от ПП-ДБ Надежда Йорданова  избора на председател на НС.

"Нека да не спекулираме, без да знаем конкретните факти. Едно е недопустимо ясно, независимо от това, дали е съставомерно това деяние или не. Че е недопустимо публичната власт да се упражнява, да се поражда по такива тъмни начини и с нерегламентирано влияние", заяви тя по повод твърдението в „Здравей, България” на Дарин Георгиев от „Величие”, че върху политическия лидер на партията му е оказван натиск за подкрепа на кандидатурата на Рая Назарян от ГЕРБ за председател на НС.

По думите ѝ "отговорност на първата политическа сила е да формира мнозинство". "Аз настоявам това да бъде направено по публичен, почтен и прозрачен начин. Това, което показа вчерашният ден, всъщност първият ден на 50-ото Народно събрание изцяло приличаше на първия ден на 49-ия парламент.

Ние през цялото време говорихме, че няма нито една политическа причина да отидем на тези избори, на които бяхме. Имахме своята теза, че всъщност отиваме на избори, защото ГЕРБ и ДПС отказаха да продължим с промените. ", коментира тя в студиото на "Здарвей, България". 

На въпрос, ако беше жив Алексей Петров, можеха ли политическите сили отидат в манастира и да се разберат, както каза Бойко Борисов в сряда, тя отговори: "Аз представлявам политическа ила, която не е присъствала на тези разговори. Многократно ние от "Демократична България" сме казвали, че не можем да коментираме разговори, на които не сме присъствали. Това е пореден опит на Борисов отново да омаловажава своята отговорност за това, че прати България на избори". 

Йорданова подчерта, че коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" е стабилна и единна. "Ние гледаме в една посока и не е на лице нито едно обстоятелство  да променяме решението, което сме взели само преди няколко дни. А именно, че няма да подкрепяме и да участваме в кабинет, извъчен от ГЕРБ, с неговия мандат и с тяхно участие.

И много е ясна причината заради това. Защото ние през февруари-март, настоявахме каква да бъде програмата за работа на парламента, програмата за реформи. ГЕРБ бламираха ротацията. Не само това. По-далече. По време на цялата предизборна кампания изгориха всички възможни полета на взаимодействие между тези формации'. 

Депутатът от ПП-ДБ подчерта, че "трябва да седнем и да изработим съвсем отговорно формулата за бъдещото управление на България". "Такава имаше. Само преди няколко месеца ГЕРБ я счупиха. И ние не трябва да отминаваме този въпрос. И носенето на отговорност. Българският народ на нас ни отреди трето място. Отреди ни ролята на опозицията. Ние разбираме това и със смирение и отговорност поемаме тази позиция", заяви тя. 

Йорданова коментира хипотезата какво ще се случи, ако ПП-ДБ получи третия мандат. "Нямаме решение на този въпрос. Не сме го обсъждали. Към настоящия момент, ние по-скоро, анализирайки поведението на президента, сме скептични, че той ще връчи на нашата формация третия мандат. Знаете, острите критики спрямо нас. Към настоящия момент няма нито една гаранция, че третият ще се реализира, така че не виждаме основания да се включваме в каквото и да е било правителството".