Надежда Йорданова все пак дава на Цацаров сигналите срещу Гешев

Правосъдният министър иска цялостна промяна на модела на прокуратурата след смяната на настоящия обвинител №1

Политика
21:16 - 11 Февруари 2022
5482
Надежда Йорданова все пак дава на Цацаров сигналите срещу Гешев

Държавата е объркана. Когато държавните органи си комуникират чрез престрелки в медиите, това вреди на всички Това руши държавността и е практика, която не бива да се насърчава. Институциите трябва да говорят чрез правомощията си. Така правосъдният министър Надежда Йорданова коментира поредната седмица от войната между новата изпълнителна власт и държавното обвинение. Пред БНТ тя обяви, че въпреки че не се е отзовала на приканването й за среща в КПКОНПИ, ще предостави данните на Сотир Цацаров за сигналите срещу Иван Гешев. 

"Ще го направя. Но министърът не е разказвач на истории, нито е куриер на документи. Ще спазя процедурата по закон", заяви тя. 

Иначе не би нарекла ситуацията като война на институциите. "Но да, демократичната общественост и настоящото мнозинство е във война с модела на завладяната държава", заяви представителката на Демократична България в кабинета. Но бе категорична - вече трябвало да се говори и за взаимодействие с институциите, а не само за битките между тях. 

Победата накрая щяла да се израви в това гражданите да повишат доверието си у тях. "Проблемът не е изцяло личностен, той е в института на главния прокурор, защото той е безотчетен, без контрол", напомни Йорданова. Тя не изключва от дебата за промяната опасенията, че може да се стигне до смяна на персоната, но не и на модела. 

Времето за искане на оставки е приключило и Конституционният съд постави точка на този процес, отговори Йорданова по повод намерението й да атакува поста на Гешев. За целта обаче изчаква обнародването на решението на магистратите, както и законноустановената процедура и в първия възможен момент ще сезира ВСС. 

Стана ясно обаче, че смята да постави въпроса за предсрочното освобождаване на Гешев пред този състав на Съвета, а не пред следващия, каквито спекулации се появиха. 

Според правосъдния министър промените в съдебната реформа трябва да се движат паралелно.

"Има обаче промени, които трябва да се решат в конституцията, за да бъде решението устойчиво. Вярвам, че парламентът ще положи максимално усилие за консенсус за конституционни промени. Прозорецът за структурната промяна се затваря. Искаме да задържим младите хора тук, нали? Вижте данните от последното преброяване на населението. Затова трябва да работим за справедлива съдебна система", категорична бе Йорданова. 

И разкри, че има конкретни преписки, които сочели за схема, свързана с ДПС за издаването на "златни паспорти" - твърдение, заради което от Движението смятат да я подведат под отговорност. Тя посъветва прокуратурата да се запознае детайлно с тях и да прегледа адвокатските кантори, замесени в процеса, и по думите й, те не били "чак толкова много", така че обвинението нямало да се затрудни.