Нагли апаши ошушкаха дома на варненска бизнесдама

Веселина С. е направила нужните законови постъпки да търси правата си

Топ
20:48 - 04 Декември 2023
3872
Нагли апаши ошушкаха дома на варненска бизнесдама

Нагли апаши буквално изнесоха покъщнината на варненска бизнесдама, докато тя е в болница. Кокошкарското криминале се случило в началото на ноември, като в продължение на няколко дни крадците отмъквали скъпи вещи, разказа потърпевшата Веселина С.

През есента тя прекарала тежък ковид и трудно се възстановявала след заболяването. На 1 ноември на няколко пъти й прилошавало, дори изпаднала в безсъзнание вечерта и шофьорът й Стефан П. я откарал до болницата. След извършен преглед я хоспитализирали в инфекциозното отделение на УМБАЛ „Света Марина“.

Ключът за апартамента й останал в шофьора – нормално било при нейно по-дълго отсъствие той да наглежда жилището й – апартамент на втория етаж в кооперация на ул. „Царевец“ във Варна. В периода, в който Веселина била в болницата, Стефан поканил в дома й своята приятелка Сияна Б. заедно с бебето й, а за да е идилията пълна – взел и кучето си.

След като изписали бизнесдамата, тя се прибрала в дома си и заварила безпорядък – разхвърляни памперси на бебето и дрехи на въпросната приятелка на шофьора. Същинският шок настъпил, след като установила, че от дома й липсват вещи.

Първоначално забелязала, че са изчезнали пет броя скъпи часовници – “Версаче“ и един „Сваровски“, които винаги оставяла на едно и също място. Впоследствие разбрала, че от апартамента й са изнесени още редица скъпи вещи. Сред тях са 7 – 8 чифта маркови очила „Версаче“, палта, дрехи, обувки, включително и бельо. Стойността на откраднатото е над 10 000 лева, смята бизнесдамата.

Любопитните находки при разплитането на случая дошли от записите от видеонаблюдението. Камерата, която гледа към паркинга на кооперацията, засякла, че само два-три часа след като постъпила в болницата, двама мъже със съмнително поведение се навъртали пред входа.

На записите, с които разполага медията ни, се вижда как в 1:51 часа на 2 ноември видеонаблюдението към входа на кооперацията прихваща мъж, който се суети отпред и говори по телефона. Пет минути по-късно се появява втори мъж и двамата започват да си приказват, след което се отдалечават от мястото, като вторият засечен от камерата мъж се обръща към терасата на апартамента и посочва небрежно към камерите. Малко по-късно мъжете се връщат и се доближават до входа, стоят няколко минути и пак се отдалечават.

През тези няколко минути обаче на друга от камерите се вижда как единият от тях влиза във входа, качва се на втория етаж, слухти на входната врата на апартамента известно време, след което слиза по стълбите.

В 2:35 часа същият се качва по външното тяло на климатика на терасата на апартамента. 11 минути по-късно камерите, които гледат към терасата и паркинга, спират да показват картина – това се вижда след преглед на видеозаписите. Едната от хипотезите е, че камерите най-вероятно са изключени от DVR-рекордера, разположен в къщата.

Според експерт в тази област това най-вероятно е така, защото двете камери нямат външен адаптер, а кутията, на която са поставени камерите, не е отваряна, защото няма колебания в образа преди спирането им.  

Мъжът, покачил се на терасата, е разпознат от потърпевшата бизнесдама, тъй като той е идвал в дома й преди. Също е разпознат и от нейна позната, която има сведения, че той е вещ в отварянето на врати и дограми. Лицето е Явор Х., криминално проявено е и в момента се намира в Англия.

По-малко от час след спирането на двете камери – в 3:32 часа, се вижда по стълбите във входа да се качват шофьорът и приятелката му. Очевидно виновникът за спирането на камерите е пропуснал да спре третата камера или не е съобразил за наличието й.

В 6:06 часа видеонаблюдението документира как приятелката на шофьора излиза от апартамента. В ръцете си тя държи обемиста чанта (разпозната от потърпевшата бизнесдама като нейна, закупена от магазин на „Версаче“ в Париж), с която изнася вещи от апартамента. Това продължава и през следващите няколко дни, като записите показват как Стефан и приятелката му многократно влизат и излизат от апартамента.

В един от случаите шофьорът изнася два черни чувала, а в друг – навит на фуния килим, от който издайнически се показват вещи.  

На 4 ноември същата камера запечатва как освен Стефан и Сияна в апартамента влизат още двама мъже, които се задържат вътре около час.

Видеозаснемането на двете спрени камери е възобновено вечерта на 4 ноември, като първото движение, което те засичат, е в 23:46. Интересен въпрос е кой е включил камерите отново?

След като разбира, че е жертва на пладнешки обир, Веселина С. търси отговори от човека, на когото е оставила ключ – шофьора Стефан. Той обаче не отговаря на обажданията и съобщенията й.

Междувременно тя осъществява връзка с брата на неговата приятелка, който добросъвестно й съдейства. Признава, че сестра му е донесла доста вещи в апартамент, който обитават двамата. Дори направил снимки  на дрехи, закачени в гардероба, които Веселина С. разпознала като свои.

Дни след това Стефан й писал, че иска да я види, и цъфнал на входната й врата. Тя го поканила да поговорят и той започнал да се оправдава. След като си тръгнал, Веселина С. забелязала, че учудващо два от изчезналите часовници се били материализирали наново по местата си в коридора.

Бизнесдамата е направила нужните законови постъпки да търси правата си, като се очаква компетентните органи да установят виновниците за наглия обир.