Най-младата премиерка отгледана в еднополово семейство

34-годишната Санна Марин е най-младият министър-председател в света

Новини
13:14 - 09 Декември 2019
2009
Най-младата премиерка отгледана в еднополово семейство

Финландската социалдемократка Санна Марин е на път да бъде най-младият премиер в света - едва на 34 години, тя ще оглави кабинета, след като министър-председателят Анти Рине подаде оставка миналата седмица, предаде Би Би Си, цитирана от clubz.bg. Според финландските медии, Санна е отгледана в "семейство на дъгата" - от майка й и нейната партньорка.    

Досега Марин бе транспортен министър. Тя трябва да положи клетва като премиер през следващите дни, за да оглави левоцентристко коалиционно правителство, съставено от пет партии.

Рине трябваше да си подаде оставката, след като изгуби доверието на един от коалиционните си партньори, който не беше доволен от реакцията му на стачка в пощите, която се разпространи и в други сектори.

Едни от най-младите министър-председатели в света, са Джасинда Ардърн в Нова Зеландия, която е на 39 години, и Олекси Хонарчук в Украйна, който е на 35 години.

Марин е казала пред финландския уебсайта Menaiset през 2015 г., че като дете се е чувствала „невидима“, защото не е можела да говори открито за семейството си. Но е споделила, че майка ѝ винаги я е подкрепяла я карала да вярва, че може да направи всичко, което поиска.

Марин е първият член в семейството, който е учил в университет. Тя бързо се е издигнала в редиците на социалдемократите, оглавила градската администрация в град Тампере на 27-годишна възраст и станала депутатка през 2015 година.

Видната социалдемократка е  министър на транспорта и съобщенията от юни и има 22-месечна дъщеря.