Най-после: Първата въздушна линейка кацна в София

До края на годината България ще придобие 3 хеликоптера за спешна помощ

Здраве
15:14 - 01 Февруари 2024
3577
Най-после: Първата въздушна линейка кацна в София

Преди броени минути у нас пристигна първият от общо шест медицински хеликоптера. Първата българска въздушна линейка излeтя към страната ни от производителя в Италия.

Това се случва, след като години наред правителства наред обещаваха да се сдобием с медицински хеликоптери. Дългоочакваната въздушна линейка кацна в авиобазата на ГД „Гранична полиция“ на Летище "София".

През 2024 г. България ще придобие 3 хеликоптера - един в края на януари, втори в края на юни и третият - през декември. За това вече съобщи транспортният министър Георги Гвоздейков. През 2025 и 2026 г. ще дойдат и останалите.

Застраховката за тази година е осигурена. Проектът стартира през 2020 г., неговият бюджет е 22 млн. лв. Базите им са определени така, че всяка част на страната да бъде покрита от поне два медицински хеликоптера, отбеляза междувременно министър-председателят Николай Денков. 

Медицинските хеликоптери обаче ще летят само при хубаво време.

"Говорим за хеликоптери, които летят при специфични метеорологични условия, което означава, че трябва да летят само при благоприятно време. Такива са правилата за летене на такъв тип машини, обясни наскоро министър Гвоздейков. 

Гвоздейков лично присъства на пристигането на въздушната линейка в България. Вертолетът бе пилотиран от италиански екипаж, но с български представители на борда. Машината е произведена от фирма „Леонардо“ и е придобита с европейско финансиране. Първите шестима български пилоти, завършили обучение в Италия, вече получиха и своите бревети – свидетелства за летателна правоспособност. Те им бяха връчени лично от министър-председателя Николай Денков на церемония през декември м.г. 

В системата за спешна помощ по въздух се очакват да работят общо 36 пилоти и 14 инженери. На борда на машината ще има и медицински лица, които вече преминават съответните обучения. През февруари се очаква машината вече да участва в реални спасителни мисии.

Очаква се в страната ни да има летателни площадки в 20 болници. Първата лицензирана площадка е в столичната болница "Света Анна". Останалите се изграждат поетапно. 

Снимки: Lupa.bg