Най-после! Връщат ресто от електронния ваучер за храна

Промяната влиза в сила от догодина

Актуални новини
18:03 - 25 Септември 2023
4590
Най-после! Връщат ресто от електронния ваучер за храна

От 1 януари догодина хартиените ваучери за храна стават електронни. Ще има преходен период от шест месеца - до 1 юли 2024 г., през който ще действат едновременно както ваучерите на хартия, така и тези на електронен носител. Дългочаканата промяна бе обнародвана в "Държавен вестник" през август.

Какво се променя? Както личи от името, ваучерите за храна ще бъдат на електронен носител - пластика или виртуална карта. Това означава, че ще може да правите плащания с карта или смартфон на ПОС терминал в търговските обекти, част от мрежата ни, посочват от единия от големите оператори на пазара „Содексо България“. Е-ваучерът ще може да се използва частично - дори за минимална покупка. Сега сумата, посочена на хартиения ваучер, трябва да бъде изразходена, защото в търговските обекти не се връща ресто. Обикновено потребителите доплащат кеш, ако сумата на покупката надвишава ваучера и не може да се комбинира с друг.

Подобно на хартиените ваучери, така и електронните ще имат 1 година валидност - срок, в който трябва да бъдат употребени. Срокът на валидност на самата карта носител пък ще бъде различен, според начина на работа на всеки оператор. Те ще могат да се използват само в търговски обекти, сключили договор със съответния оператор на ваучери и приемащи плащания на POS терминал.

Хартиените ваучери за храна ще спрат да бъдат издавани на 30 юни 2024 година. Важно е да се знае обаче, че всички вече издадени ваучери на хартия ще важат до датата на валидност, изписана на всеки един от тях, и ще се приемат в търговските обекти.

За доброто на служители и работодатели

Въведените промени ще отговорят на нуждите на пазара от модернизация и ще улеснят използването на ваучерите както от работодателите, така и от техните служители и от търговските партньори, смятат от компанията. За електронни ваучери се заговори още по времето на ковид, когато много работодатели се принудиха да минат на дистанционна работа и самото предаване на хартийките на служителите се затрудняваше.

Като цяло, и за електронните ваучери за храна важат същите общи правила, както и за хартиените. Те са освободени от данъци и осигуровки до 200 лв. на месец на служител. Работодателите трябва да предоставят еднаква сума на всички свои служители - от охранителя до главните мениджъри, да нямат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение, и през последните три месеца да не са намалявали заплатите на служителите си.

Около 10 са лицензираните у нас оператори на ваучери за храна. В България системата съществува от около 20 години и е доста строго регулирана от Министерството на финансите (МФ) и Националната агенция за приходите (НАП). Всяка година с държавния бюджет се определя годишна квота, която регулира и размера на пазара. Тази година тя е 1,4 млрд. лева - тоест до този размер могат да бъдат издавани ваучери за храна.

Как работи системата в момента

На месечна база над 700 000 служители в цялата страна получават ваучери за храна. Около 20 000 са работодателите, които ги предоставят, по данни на асоциацията.

Работодателите поръчват ваучерите на операторите, които ги доставят ежемесечно отпечатани на хартия. След като ги получат, служителите могат да ги използват в широка мрежа от около 10 000 търговски обекта в момента - супермаркети, малки семейни магазини, ресторанти, заведения за бързо хранене и др. С тях обаче могат да купят само храна и хранителни стоки. Има изрична разпоредба, че сумата, която работодателят предоставя като ваучери за храна, е извън заплатата на работника.

Опитът на други страни

Системата за ваучери за храна съществува в почти всички европейски страни. По думите на главния секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България Таня Обущарова ние сме последната, в която не можеха да се издават електронно. В повечето държави хартиените вече са отживелица, като в някои са дигитализирани от повече от десет години.

"Част от операторите от асоциацията сме международни компании, имаме чуждестранни пазари и ще внесем най-добрите практики, като смятаме да предложим на българските потребители последните актуални и удобни решения, защото заслужават същия достъп до модерни технологии, както и всички останали европейски граждани", коментира Обущарова.

Отговорите на 6 важни въпроса

Мога ли да поръчам ваучери като физическо лице?

Ваучери за храна се отпечатват само след подписан договор между оператор и юридическо лице. На името на физически лица не може да се издават ваучери.

Могат ли самоосигуряващи се лица да получат ваучери за храна?

Самоосигуряващите се лица нямат право да получават ваучери за храна. Само тези на трудов договор или на договор за управление могат да получават ваучери за храна.

Може ли да ми намалят заплатата и да я компенсират с ваучери?

Нe мoжe дa ce нaмaлявa зaплaтaтa нa cлyжитeлитe и тoвa дa ce кoмпeнcиpa c пpeдocтaвeни вayчepи.

Bъзмoжнo ли e пpeз гoдинaтa дaдeнa фиpмa пo coбcтвeнo ycмoтpeниe дa пoвишaвa или нaмaлявa мeceчнaтa cyмa пoд фopмaтa нa вayчepи или дopи дa пpeкpaти paздaвaнeтo им?

Haпълнo възмoжнo e и тoвa дaвa гъвкaвocт нa финaнcoвo плaниpaнe. Taкивa peшeния cлeдвa дa бъдaт фopмaлизиpaни cъc зaпoвeди нa pъкoвoдcтвoтo нa пpeдпpиятиeтo. Гъвкaвият пoдxoд би пoзвoлил мaкcимaлнa дaнъчнa икoнoмия.

Влияят ли по някакъв начин ваучерите върху пенсията за в бъдеще?

Ваучерите за храна се дават допълнително върху брутното трудово възнаграждение, от което се изчисляват осигурителните вноски за фонд Пенсии. Тоест, те не фигурират в самото изчисление за осигурителните вноски от брутното трудово възнаграждение и съответно нищо не пада или се покачва.

Ток и вода не може да се плащат

Въпреки добрите намерения, битови сметки с ваучери на хартия не могат да се плащат. Причината бе чисто административна - енергодружествата, ВиК и т.н. нямат добра мрежа от касови салони, за да сключат договор с операторите на ваучери. Яснота по този въпрос за е-ваучерите засега няма.