Най-сетне: Забраняват на ромите да излизат

У нас
18:17 - 15 Април 2020 (обновена)
7099
Най-сетне: Забраняват на ромите да излизат

Повече от двама жители заедно нямат право да излизат по улиците и междублоковите пространства в кварталите "Факултета" и "Филиповци" от полунощ, а всички семейни сбирки и празненства се отменят. Това са част от мерките, които предприема Столичната здравна инспекция по настояване на софийския оперативен щаб заради огнища на COVID-19, установени в ромските махали. 

До второ нареждане се забранява влизането и излизането от ж.к.„Филиповци“ и кв. „Факултета“, освен за отиване на работа с представяне на служебна бележка от работодател и нужда от медицинска помощ. Ограничава се и движението на територията на двата квартала, с изключение на излизания за посещение при личен лекар и за закупуване на храна и лекарства. От изследваните до момента жители на махалите, положителни проби от бързите тестове са дали седмина и те ще бъдат подложени и на PCR.

Директорът на СДВР старши комисар Хаджиев организира дейността на контролно пропускателните пунктове. По моя молба министър Младен Маринов ще осигури за тях и допълнителен ресурс от МВР, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова във фейсбук.

От днес екипи на СРЗИ започнаха взимането на проби от установени контактни лица на заразените с коронавирус. Тяхната работа в следващите дни ще бъде подпомогната от доброволци на Столична община. В двата района се изпълнява засилено почистване и дезинфекция. Ще бъдат налагани санкции на всички почистващи фирми, чийто служители не носят предпазни маски и ръкавици по време на работа на територията на София. 

Безплатното паркиране в „синя“ и „зелена“ зона се удължава до 26 април, съобщава още Фандъкова.