Най-старият огън в света гори от 6000 години

Въглищата може да са се запалили много по-рано

Мистика
12:07 - 20 Май 2023
5589
Най-старият огън в света гори от 6000 години

Когато изследователите се натъкват на Горящата планина през 18 век, решават, че е вулкан. Оказва се обаче, че са попаднали на нещо много по-странно. В австралийския Нов Южен Уелс гори най-старият въглищен пожар в света, който не е потушен от хиляди години.

Повечето учени вярват, че огънят гори от поне 6000 години, въпреки че според някои продължителността е много по-голяма. Въглищният пожар се намира на около 30 метра под земята под планината Винген, а на езика на местните хора уонаруа името означава „огън“. Тъй като е под земята, е невъзможно да се види огънят или дори да се определи размера му, но димът, издигащ се от планината, е доказателство за неговото присъствие.

„Никой не знае мащаба на пожара под Горящата планина, можете само да гадаете“, казва през 2022 г. професорът по пожарни науки Гилермо Рейн от Имперския колеж в Лондон. „Вероятно това е топка с диаметър от 5 до 10 метра, чиято температура достига 1000 градуса по Целзий“, обяснява професорът.

Захранва се от купчини въглища, разположени под планината. Точно като парче въглен, което побелява в камина, пламъкът бавно прониква във въглищата със скорост от около 1 метър на година.

Учените са изчислили възрастта на пожара, като са измерили пътя на разпространението му (около 6,5 километра) и скоростта, с която гори. Истината обаче е, че никой не знае кога е началото. Не е известно и как е тръгнал пожарът, но почти сигурно не е от човек. Удар от мълния или голям пожар в храстите са по-вероятни причини.

В блог, където професор Рейн описва подробно посещението си в Горящата планина, се обяснява, че топлината, изпомпвана от въглищния огън, е създала 50-метрова зона около върха на хълма, където няма растителност.

Рейн отбелязва, че подобни подземни въглищни пожари са открити и в други части на света, предимно в Китай, Индия и САЩ. Например пожарът в мината Centralia в Пенсилвания става случайно през 1962 г. в лабиринт от изоставени въглищни мини. Въпреки многобройните опити да бъде изгасен, той все още гори и до днес и се очаква да гори поне още 250 години.