Най-старият зоопарк в света стана на 270 години

На площ от 17 хектара днес в зоологическата градина живеят 8000 животни от 700 различни вида

ЕС
17:30 - 02 Август 2022
4409
Най-старият зоопарк в света стана на 270 години

Най-старият зоопарк в света - виенският Шьонбрун, празнува тази година своя 270-и рожден ден, съобщи Бюрото за международни връзки на Община Виена в София.

На площ от 17 хектара днес в зоологическата градина живеят 8000 животни от 700 различни вида.

Празненствата по случай рождения ден започнаха в последните няколко седмици с откриването на нов кът в зоопарка, където посетителите могат да погалят всяко животно. Новата поредица от събития „Летни вечери за животни“ дава възможност за опознаване на зоопарка и неговите обитатели по по-различен начин в часовете след края на работното му време.

Честванията ще приключат с дните за опазване на видовете в първия уикенд на септември. Фокусът ще бъде опазването на застрашените животински видове, а различни организации за защита на природата и видовете ще представят дейността си.

Виенската зоологическа градина е разположена в парка на Двореца Шьонбрун, който от 1996 г. е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тя е най-старият зоопарк в света и в основата си все още пази модерните за началото на 19-и век тенденции. Зоопаркът Шьонбрун участва в множество международни програми за размножаване на редки животни.

Началото е поставено през 1752 г. от император Франц Първи и неговата съпруга императрица Мария Терезия. Получавайки като подарък различни екзотични животни от всички краища на света, владетелят поръчва да бъде изграден пищен павилион за закуска и обяд в градините на лятната резиденция Шьонбрун, заобиколен от 12 клетки. През годините колекцията става все по-богата, а през 1770 г. менажерията е отворена за посещения.

Зоопаркът е сериозно повреден през двете световни войни, но днес той е вторият най-посещаван туристически обект в страната след Двореца Шьонбрун. Външните площи се вписват хармонично в общата картина на имперския Шьонбрун. В същото време пътеките за гости и площите, обитавани от животни, се обновяват непрекъснато.

Зоологическата градина посреща средно около два милиона посетители годишно, а на година се продават над 100 000 годишни абонаментни карти. В зоопарка Шьонбрун работят над 270 служители, включително 100 гледачи на животни.

Според проучване на Виенската търговска камара, зоопаркът Шьонбрун допринася годишно с около 300 милиона евро за брутния вътрешен продукт на Австрия. Като един от основните туристически обекти в страната, той е важен фактор за местния бизнес с над 2300 работни места в цяла Австрия.