Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май

Денят на българската азбука е най-обединяващият празник, смята министърът на културата

Култура
09:03 - 24 Май 2024
2571
Найден Тодоров: Иска ми се вътре в нас всеки ден от годината да е 24 май

"Щастлив съм да бъда министър на културата точно на 24 май. За човек, който се занимава с култура, за мен това сякаш е националният празник. България има много празници и всеки от тях ни носи различни мисли. Някои от тях за съжаление ни разделят. Но 24 май няма как да ни раздели. 24 май е може би най-обединяващият български празник, защото един народ няма как да бъдат един народ, ако не ги обединява културата.“ Това каза в предаването „Тази сутрин“ министърът на културата Найден Тодоров.

„Иска ми се всеки ден в годината да бъде 24 май вътре в нас“, каза още той.

Тодоров призна, че обикновено на този ден не празнува, а по-скоро размишлява за това, че няма друга държава, издигнала деня на културата и писмеността си в степен на национален празник, както и че днес е най-вече ден на паметта.

„Хора, които не помнят, няма как да имат бъдеще. А ние няма как да помним, ако нямаме писменост. Тя е тази, която ни дава възможност да помним историята си, за да вървим напред“, добави министърът.

„България е имала и своите тежки, и своите велики години. Печелили сме невероятни битки, помагали сме на други държави, били сме част от големи идеи. Но единствения период от нашата история, който сме кръстили „Златен век“, е точно този период, в който писмеността е получила своя първи голям цъфтеж. Благодарение на това сме оцелели в последствие. По някакъв начин народната памет знае кое е най-важното за един народ“, сподели още Найден Тодоров.