НАП : Да, проверяваме Костов

Агенцията сама инициирала инспекцията на парите на Командира

Топ
14:19 - 28 Август 2019
3274
НАП: Да, проверяваме Костов

Националната агенция за приходите потвърди, че тече проверка, свързана с бившия премиер Иван Костов, след като вчера той обяви в телевизионно интервю, че от институцията му правят проверка след 2 данъчни ревизии, от които е излязъл напълно чист. Според него сумата, за която става въпрос - близо 500 хил. лева - е била управлявана от инвестиционен фонд, а произходът ѝ са управлявани добре спестявания. Всичко това било доказано с 15 документа, предоставени на екипа на НАП.

Костов заподозря, че "скандалът" ще се разрази по време на предизборната кампания за местния вот и призова приходната агенция "да не обслужват кампания на прокуратурата", за каквато ставало въпрос в случая. Мотивът на прокуратурата бил свързан с убеждението, че Костов стои зад Демократична България и зад протестите срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. Последното той отрече с думите, че "нямам нито възможност, нито сили за това".

Костов вижда в действията на прокуратурата следване на тезата, според която "тези, които възразяват на прокуратурата за нейните слабости, са престъпници".

Говорителят на НАП Росен Бъчваров потвърди пред "Оффнюз", че тече инспекция, но е отклонил въпросите ни какво се проверява, кога е започнала тя и кога се очаква да завърши. Обясни, че няма право да разгласява подобна информация преди края на ревизията. На въпроса ни по чия инициатива е започнала тя и дали в НАП са получили сигнал Бъчваров отговори, че инициативата е на НАП.