Напрежение между Париж и Лондон

Франция отказа разговори след писмо на Борис Джонсън

ЕС
13:16 - 26 Ноември 2021
1064
Напрежение между Париж и Лондон

Министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманен отмени планираните разговорите с британската си колега Прити Пател, след като премиерът Борис Джонсън призова Франция да приеме обратно мигрантите, които са преминали през Ламанша. Това предаде БиБиСи.

В писмото си до президента Еманюел Макрон Джонсън изложи пет стъпки, за да се избегне повторение на трагедията от сряда, при която в канала загинаха 27 мигранти.

В ескалация на политическата криза след инцидента Дарманен заяви, че Франция е разочарована от плана. 

"Смятаме, че публичното писмо на британския министър-председател е неприемливо и противоречи на дискусиите между партньорите ни. В резултат на това Прити Пател вече не е поканена на срещата", заяви френският министър.

При инцидента в сряда загинаха най-много хора за ден откакто се води подобна статистика - общо 27 души, от които 17 мъже, 7 жени, една от които бременна, и 3 деца.

Освен споразумение за връщане на хора във Франция, сред останалите стъпки на премиера Джонсън са още: съвместни патрули за възпиране на лодките да тръгват от френските плажове; използване на повече технологии като сензори и радари; реципрочни морски патрули в съответните териториалните води и въздушно наблюдение; задълбочаване на съвместната разузнавателна дейност.

"Споразумение с Франция за връщане на мигрантите, които прекосяват Ламанша по този опасен маршрут, би имало незабавен и значителен ефект", подчертава Джонсън.

"Великобритания се надява, че Франция ще преразгледа отмяната на поканата към министъра на вътрешните работи Прити Пател да участва в насрочената за този уикенд", коментира в петък министърът на транспорта Грант Шапс.

"Никоя нация не може да се справи сама с този проблем и затова се надявам, че французите ще преразгледат въпроса", каза той пред BBC.

На срещата в Кале в неделя ще присъстват представители на Белгия, Нидерландия, Германия и Европейската комисия.

Броят на мигрантите, които са достигнали Великобритания с лодки тази година, вече е над три пъти по-голям от общия за 2020 г.