Напрежение заради германски кораб с мигранти

"Алан Курди" се насочва към Италия

Новини
13:57 - 06 Юли 2019
2832
Напрежение заради германски кораб с мигранти

Корабът "Алан Курди" на германската хуманитарна организация "Сий ай" с 65 мигранти на борда плава към италианския остров Лампедуза, край който в морето вече е блокиран друг кораб с мигранти.

Това съобщение със сигурност ще изостри напрежението с Италия, която отказва да приема кораби на неправителствени организации, спасяващи мигранти в Средиземно море, предаде Асошиейтед прес.

Корабът "Алекс", използван от италианската организация "Медитеранеа спасява хора", вече се намира край Лампедуза с 40 мигранти на борда, съвсем близо до италиански териториални води.

Германската организация заяви, че не е уплашена от твърдата позиция на италианския вътрешен министър Матео Салвини и ще продължи към най-близкото сигурно пристанище. Твърди се, че 39 от 65 мигранти, намиращи се на нейния кораб, са непълнолетни.

Поредният конфликт възникна седмица след като друг германски спасителен кораб - на организацията "Сий уоч", въпреки забраната, наложена от италианските власти, влезе в пристанището на Лампедуза, заявявайки, че става дума за извънредна ситуация, налагаща спешни действия.