Народни поверия за Великден

Какво трябва и не трябва да правим

Актуални новини
09:53 - 24 Април 2022
5424
Народни поверия за Великден

Навръх Възкресение Христово нека да си припомним някои неща, които според родните традиции трябва да спазваме на този ден.

Всички знаем, че първото яйце, което боядисваме, трябва да е червено. С него се рисува кръстче по челото на всички членове от семейството, като се започва от най-малкото дете. След това се поставя пред иконата в дома и престоява там до следващия Великден.

Има и поверие, според което по едно червено яйце се дава на всеки гост, който е пристигал у дома за Великден.

Така богатството няма да ходи в други къщи.

В някои части на България се вярва, че черупките от яйцата имат магическа сила. Използвали са се при баене против уроки, а също така за лечение на различни болести.

Предците ни считали, че жени, които дълго време не успявали да забременеят, трябва да преспят една нощ с червено яйце в пазвата. Така догодина ще се радват на своя рожба.

Повечето от нас смятат, че Великден е три дни, но всъщност са седем – известни като Светлата седмица.

Цели четиридесет дни след Великден православните християни се поздравяват помежду си с поздрава „Христос воскресе!“ и отговора „Воистина воскресе!“.

Дете, родено през Страстната седмица или на самия Великден, ще се радва на крепко здраве и голям късмет.

Според поверието, ако на Великден някой – стар приятел или дори човек, когото не обичате, ви помоли за услуга или ви поиска прошка, трябва да помогнете и да бъдете добри християни.

Ако искаме успех и късмет през цялата година, то в този ден трябва да облечем нови дрехи.

Черупките от великденските яйца не бива се изхвърлят на боклука, за да не бие град по нивите. Лепят се по вратите на обора и хамбара.

Наберете си букет от здравец на Великден, защото той ще ви носи здраве и дълголетие. Вярва се, че именно на този ден растението притежава магически сили и лекува всякакви болести.