Народният взима на щат руската дисидентка Марина Давидова

Известната театрална критичка, белязана със "Z", ще помогне за създаване на фестивал на театъра

Актуални новини
13:20 - 20 Декември 2022
3473
Народният взима на щат руската дисидентка Марина Давидова

Известната руска театроведката Марина Давидова става част от Народния театър "Иван Вазов". Тя ще бъде назначена на щат, съобщи директорът Васил Василев в интервю за "Дневник". Давидова избяга от Русия и е известна с критичната си позиция към Кремъл и лично към президента Владимир Путин. В Народния театър тя ще се грижи за фестивалната програма, тъй като плановете и желанието ми е Народният театър да има фестивал, добави директорът.

Марина Давидова е родена през 1966 г. в Баку, Азербайджан. Тя е театрален историк и дълги години е критик във вестник "Известия".
Ръководи основания от нея международния фестивал "Нов европейски театър" в Москва 23 години. В Германия Марина Давидова създава и режисира пиесата "Вечната Русия", поставена в театър в Берлин през 2017 г., а две години след това прави и "Checkpoint Woodstock" в Хамбург. След като избяга от Русия тя бе назначена за театрален директор на Залцбургския фестивал.

В Русия театроведката беше изправена пред заплахи и наблюдение, след като написа петиция срещу войната.

"Във времена на политическа и социална катастрофа артистите могат да използват ресурсите си като публични личности, за да допринесат за формирането на мнение", казва тя в изявление, разпространено от Залцбургския фестивал. Самото изкуство обаче не трябва да бъде заложник на съвременното развитие на ситуациите, допълва Мария Давидова.

"Предатели! Млъкнете! Млъкнете! Затворете си грозните усти с вашите писма! Пацифисти! Не мърсете Русия с вашето присъствие! Никой не ви иска тук!“ - това, според сп. „Икономист“, гласи един от анонимните имейли към Марина Давидова часове, след като тя публикува протеста си срещу руската инвазия в Украйна.

В отговор, започва да получава заплахи по телефона и имейла. Няколко дни по-късно, буквата Z се появява на входната и врата. Телефонът ѝ бива подслушван. Инсталирани са камери пред входа на сградата, в която живее, за да бъде следена. За Марина това е знак само за едно – бягство, за да се спаси.

С помощта на доброжелатели, успява да стигне до границата с Латвия. След часове тежки разпити и задържане от граничарите, тя успешно напуска пределите на Русия и се установява в Германия.

"Интелигентният човек не може да мълчи, когато стават такива събития в страната му и всъщност аз действах под действието на този естествен порив – трябваше да формулирам своето отношение към случващото се. Едва по-късно, след няколко дни, започвах да разбирам колко опасна беше тази стъпка. Сега съм абсолютно искрена с Вас, когато пишех тази петиция изобщо не осъзнавах всички възможни последици от това, което може да стане след това", призна Давидова.

"Разбирах, че "Z" е някакъв черен знак, с който си отбелязан, но след това стана ясно, че всъщност това е знакът на онова, което наричаме рашизация, това е един неологизъм, от Russia и фашизъм", казва още руската дисидентска.