НАСА изпрати още един марсоход към Червената планета

Свят
17:17 - 30 Юли 2020
1431
НАСА изпрати още един марсоход към Червената планета

В 14:50 ч. българско време НАСА успешно изпрати най-големия и тежък роувър към Марс.

Това е петият изстрелян марсоход от НАСА. Апаратът е изпратен, за да търси живот. Мисията струва 2 млрд. и 400 млн. долара.

Основната мисия на роувъра, който е с размер на автомобил, е да търси следи от микробен живот на Марс. Очаква се на 18 февруари 2021 г летателният апарат да кацне в кратера Джезеро, в който някога е имало вода, преди да се отправи на обиколката си по Червената планета.

Perseverance е първият космически апарат, който би трябвало да се върне на Земята след края на мисията си, което се очаква през 2026 година.

Роувърът е дълъг 3 и широк 2,7 метра и подобно на предшественика си Curiosity разполага с шест колела, позволяващи му да преодолява скали. Марсоходът ще черпи енергия от ядрен миниреактор. Теглото му е около 1 тон.

На борда си Perseverance носи и материали за бъдещи космически скафандри, за да се изследва въздействието на планетата върху тях. Сред тях са материи за изработване на скафандри, ръкавици, комуникационни средства.

Марсоходът ще събере проби от скали и почви, които да бъдат изследвани на на Земята. Те ще бъдат херметически запечатани в контейнер във вътрешността му в очакване на бъдеща съвместна марсианска мисия на НАСА и Европейската космическа агенция, която да ги върне.