НАСА изстрелва мегаракета към Луната

Взетите проби ще бъдат ключови за успеха на бъдещи мисии в Космоса

Новини
08:50 - 29 Август 2022
3064
НАСА изстрелва мегаракета към Луната

Исторически ден, чакан вече половин век. Милиони по света са притаили дъх, а погледите им са вперени в едно събитие. В понеделник точно в 15,33 ч българско време НАСА ще запали най-мощната космическа ракета, която някога е напускала Земята, и ще я отправи към Луната.

А с това ще се изпълни и една от последните решаващи тестови стъпки преди завръщането на човечеството там за първи път от 1972 г., припомня британският вестник “Гардиан”.

98-метровата ракетна Система за космическо изстрелване на стойност 19 млрд. долара, която включва шестместната капсула “Орион” за изследване на дълбокия Космос, ще потегли от същия стартов комплекс “Кейп Канаверал”, който организира лунните мисии на “Аполо” преди 50 години.

Освен грандиозното огнено шоу, което 100 хил. души ще наблюдават на живо на крайбрежието на Флорида и още милиони ще се присъединят към тях онлайн, НАСА има желание да покаже напредъка, който е постигнала в усилията си да изпрати астронавти обратно на Луната. Очакванията от 2600-тонната мегаракета никога не са били толкова високи.

Основната цел на мисията е да бъде тестван топлинният щит на капсулата Първоначално е предвидено ракетата да обиколи Луната, като на 2 места ще се доближи много до нейната повърхност. При завръщането и навлизането в земната атмосфера въпросният топлинен щит ще трябва да издържи скорост от 40 хил. км/ч и температура от 2800 градуса по Целзий.

Промяната във въздушните слоеве ще забави скоростта на космическия апарат до 480 км/ч, след което той ще се придвижи с 32 км/ч с помощта на серия парашути, докато се приводни край бреговете на калифорнийския град Сан Диего. Водолази ще прикрепят въжета към “Орион”, за да го изтеглят за няколко часа до вътрешността на кораб на американските военноморски сили.

Експериментите, които се предвиждат по време на изпълнението на “Артемис I”, са многобройни: изследването на астероид, въздействието на радиацията върху живите организми, търсенето на вода на Луната. Голям брой бордови камери ще позволят да се проследи цялото пътуване в различните му аспекти - например състоянието на “пътниците” в капсулата, но и на заобикалящата ги среда и издръжливостта на изпратената ракета. Камерите в края на слънчевите панели ще правят селфита на космическия кораб с Луната, а Земята ще се вижда отзад.

Забележителен е и екипажът, който ще потегли на борда на “Орион”. Хора няма да има, но капсулата няма да бъде празна.

В нея ще има три кукли манекени с човешки размери Един от тях ще бъде мъж на име Муникин Кампос в чест на инженера Артуро Кампос, изиграл ключова роля за завършването на мисията “Аполо 13” през 1970 г. Той ще седи на мястото на командира. Ще бъде облечен със скафандър на НАСА от ново поколение и ще записва ускорението и вибрациите по време на пътя.

Другите два члена на екипажа ще бъдат жени - Хелга и Зохар. Те ще имитират формите, костите и дори органите на истински човек. Едната от тях ще носи противорадиационна жилетка, другата - не.

Заедно тримата ще се возят на върха на огромния космически кораб и по себе си ще имат окачени 5600 сензора и 34 детектора, които ще позволят да се измерят нивата на получената радиация, особено в дълбокия Космос, където те са много по-високи.

С ракетата ще лети и плюшената играчка Снупи, която ще се носи около капсулата, за да напомня за участието на Европейската космическа агенция в мисията.

НАСА ще има реална представа за безопасността на космонавтите, които планира да изпрати на Луната в идните години. Учените ще измерят и колко ефективна е защитата на скафандрите от ново поколение. Това са два изключително важни фактора, особено след като космическата агенция планира да качи жени при следващото пътуване до земния спътник, за да сложи край на мъжката доминация. Не случайно за име на мисията е избрано Артемида, която в гръцката митология е сестра близначка на Аполон.

Към това намерение обаче трябва да се подходи внимателно поради 2 причини. Първо, до момента жена не е стъпвала на Луната и не е била в непосредствена близост до нея, което ще рече, че не могат да се предвидят негативи относно здравето и издръжливостта ѝ по време на престоя там.

Второ, и не по-маловажно, част от женските органи като например яйчниците са много по-чувствителни на радиация спрямо мъжките. Затова тестването на новите скафандри е от изключително значение за успешното провеждане на планираните до 2026 г. етапи за стъпването на човешки крак толкова далеч от Земята.

Пътуването до Луната без астронавт на борда е старателно подготвено и се очаква да предостави както впечатляващи изображения, така и ценни научни данни, които да подпомогнат следващи мисии в Космоса.

Първият етап от мисията “Артемис” е планиран да продължи 42 дни Ракетата има прозорец за излитане от 120 минути. Ако го изпусне, събитието ще трябва да се отмени за началото на септември.

“Артемис II” ще бъде изстрелян отново през 2024 г., но вече с 4-членен екипаж на борда, който ще бъде издигнат на 8889 км над Луната - най-далечната точка от Земята, до която човек някога е достигал. Чак през 2025 г., ако всичко върви по план, първите 4-ма космонавти ще кацнат на земния спътник и ще останат там в продължение на 30 дни. След тях още двама - мъж и жена, ще се приземят близо до Южния полюс на Луната и в продължение на една седмица ще правят експерименти по повърхността ѝ.