НАСА изстрелва на 23 април космическия кораб "Дракон"

Това е четвъртата смяна на екипажа на МКС от американска страна

САЩ
17:14 - 18 Април 2022
1101
НАСА изстрелва на 23 април космическия кораб "Дракон"

НАСА одобри датата 23 април за изстрелване на космическия кораб "Дракон" със следващия екипаж на Международната космическа станция (МКС), съобщи американската космическа агенция на сайта си.

От НАСА отбелязват, че решението е взето след преглед на готовността за полет на космическия кораб, екипажа и стартовата площадка.

"Изстрелването на ракетата-носител "Фалкон-9" е насрочено за събота, 23 април, в 05:26 местно време от стартова площадка 39А на космодрума Кейп Канаверал във Флорида. Астронавтите на НАСА Чел Линдгрен, Робърт Хайнс и Джесика Уоткинс и представителката на Европейската космическа агенция (ЕКА) Саманта Кристофорети ще се отправят към МКС с кораба "Дракон", наречен "Свобода".

Това е четвъртата смяна на екипажа от американска страна в рамките на програма за превоз на астронавти до орбиталната станция с помощта на частна компания", съобщават от НАСА.

От там уточняват, че скачването с МКС е планирано за неделя, 24 април.

Новопристигналите астронавти ще сменят своите колеги - американците Раджа Чари, Том Маршбърн, Кайла Барън и германеца Матиас Маурер, които пристигнаха на МКС с кораба "Дракон", наречен "Издръжливост", на 11 ноември миналата година. Те ще се завърнат на Земята в края на април.

От НАСА не уточняват кога корабът ще се разкачи от орбиталната станция.

За Хайнс и Уоткинс това е първи полет в космоса, а за Линдгрен и Кристофорети - втори. По-рано беше съобщено, че 44-годишната италианка ще бъде командир на 68-мата експедиция до МКС.

Понастоящем в орбита се намират и руските космонавти Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корсаков, както и четирима туристи - бившият астронавт на НАСА Майкъл Лопес-Алегрия и трима бизнесмени от САЩ, Израел и Канада - Лари Конър, Ейтан Стибе и Марк Пати. Те пристигнаха на 9 април и се очаква да напуснат МКС на 19 април. Пътешествието им в космоса е организирано от тексаската компания "Аксиом Спейс".