НАСА търси астронавти за мисия до Луната

Актуални новини
12:39 - 06 Март 2024
1620
НАСА търси астронавти за мисия до Луната

Нов член в екипа на космическите изследователи търси НАСА. И обяви, че вече се готвят мисии до Луната и Марс, предадоха ДПА и АФП.

Американската космическа агенция във вторник отбелязва с тържество в Хюстън, щата Тексас, завършването на обучението на десет американци - четири жени и шестима мъже, както и на един представител на Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщи БТА.

Членовете на новия випуск вече ще могат да бъдат изпращани на мисии до Международната космическа станция (МКС), а също и до Луната в програмата "Артемис" ("Артемида"). А някой ден вероятно и до Марс, отбелязва АФП.

"Вие сте тук, защото сте изключителни", каза им на сцената Джим Фрий от НАСА. "Вашите мисии ще променят разбирането ни за Земята и Космоса", добави той и им благодари, че са се съгласили да "рискуват живота си", като седнат на върха на ракета един ден.

Новите астронавти са инженери, учени, пилоти и лекари - военни и цивилни. Те бяха избрани през 2021 г. измежду над 12 000 кандидати.

По данни на НАСА около 12 000 души са се отзовали на поканата да кандидатстват за астронавти през 2020 г. Според изискванията кандидатите трябва да са граждани на САЩ и да притежават магистърска степен в областта на науката, технологиите, инженерството или математиката. Подбрани са 10 американци, които тогава са на възраст между 32 и 45 години. Двама души от ОАЕ се присъединяват към групата по-късно.

Всеки, който желае да се присъедини към тях, може да кандидатства до 2 април за следващия курс на обучение на НАСА.  

"С плановете на НАСА за бъдещето на изследванията, новите астронавти ще летят по-далеч в космоса от всякога при лунни мисии и може би ще бъдат първите хора, които ще поемат към Марс", се казва в обявата на космическата агенция на САЩ за набиране на персонал.

В историята си НАСА е избрала общо около 360 астронавти, като около 50 от тях са активни в момента, отбелязва ДПА.