Наш лекар развенча мита за полезния зарзават по времето на соца (ДОКУМЕНТ)

Нещо за четене
12:25 - 15 Февруари 2022
17545
Наш лекар развенча мита за полезния зарзават по времето на соца (ДОКУМЕНТ)

Българският лекар, практикуващ в Германия, д-р Стоян Монев развенча мита за полезните плодове и зеленчуци, които българинът е консумирал по времето на социализма. Той цитира поверителен партиен доклад от 1987 г., показващ шокиращи количества нитрати, открити в едни от най-масовите на трапезата храни за периода между 1981 и 1986 г., който освен това констатира тотална липса на контрол върху опасните вещества, за разлика от днешните редовни проверки на иначе сочените за по-лоши като качество и по-замърсени зеленчици.

Ето и коментара на медика, публикуван в поддържаната от него страница "Здравеопазване":

"Плодовете и зеленчуците (когато ги има) по времето на социализма съдържат пестициди и нитрати, но всичките много редки проверки на качеството им и на стойностите на вредните вещества се пазят в тайна.

Днес чуваме непрекъснато за тях в медиите, преди са се криели, като държавна тайна. Така днес много хора си мислят, че преди са яли качествени и безвредни, един вид екологични, пловове и зеленчуци. Тези внушения са погрешни!

Материал от Исторически дневник

Това е далеч от носталгията по „чистите храни“ през социализма, нали?!

Едва през 1984 г. се прави първия централизиран опит за държавен контрол над нитратите в българските зеленчуци, но три години по-късно, през 1987 г., партийна проверка установява, че контролът всъщност не е осъществен.

Ето какво казва поверителен партиен доклад от 1987 г.:

„Събрани и обобщени, разните изследвания на зеленчуци в пределите на цялата страна за времето от 1981-1986 г., наред с тези от проверките през май 1987 г., показват, че „в над 40% от взетите проби наднормено съдържание на нитратен йон в милиграми на килограм свеж продукт“.

Докладът посочва още, че надвишаването на допустимите дози нитрати в различните зеленчуци варира в „от 0,4 до 16 пъти по-високи от приетите хигиенни норми“; а специално в детските храни с моркови количеството нитрати надскача цели 19 пъти максимално допустимите стойности за деца!

Освен това, което виждаме на таблицата, можем да добавим и факта, че през 1986 г. в оранжерията на института „Н. Пушкаров“ столичната ХЕИ установила неколкократно в пъти по-високо съдържание на нитрати в произведеното, което и наложило цялата налична продукция да бъде унищожавана; става дума за института, който научно разработва и контролира торенето на зеленчуковите култури в цялата страна. (всички данни са взети от изследването на Иван Еленков „Нитратите и социализмът“52)".