Наш рейнджър бере душа в Афганистан с COVID-19

Двама от мисията са с вируса, транспортират по-леко болния

Топ
18:17 - 09 Юли 2020
3071
Наш рейнджър бере душа в Афганистан с COVID-19

Двама български военнослужещи в Афганистан са доказани с коронавирус - офицер и старшина. Това потвърди пред журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който участва в днешното заседание на парламентарната комисия по отбрана.

Единият от военнослужещите бил интубиран, състоянието му е тежко. Това е причината двамата да не може да бъдат транспортирани у нас с един полет. Днес щял да бъде първият полет, а в събота ще се извърши и втория - за другия военнослужещ, който бил в по-леко състояние.

Заедно с ръководството на мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в азиатската страна е била координирана тяхната медицинска евакуация, която се осъществява по решение на това ръководство.

„България поема медицинската евакуация на военните ни, които са първи такива случаи в контингента ни в Афганистан“, посочи Ефтимов.

Рейнджърите ни са настанени в американска болница. От началото на пандемията в размирната страна са регистрирани над 33 000 случая на COVID-19, а близо 1000 са починалите. Само за последното денонощие там броят на жертвите е 21.