Нашенци наети в международна банда за точене на фирми

58 милиона евро са ударили хакерите

У нас
21:20 - 04 Декември 2019
2511
Нашенци наети в международна банда за точене на фирми

Банда от компютърни измамници, източили близо 58 милиона евро от американски и европейски фирми, е била разбита при спецоперация на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Сред участниците има и четирима българи.

"С помощта на хакер се влиза в търговска кореспонденция между фирми. Следи се комуникацията и когато наближи момента за плащането се праща фалшив имейл, който имитира този на компанията. В него се пращат сметки на "мулета", на които се превеждат парите", разясни схемата новоизбраният главен прокурор Иван Гешев пред БНТ. 

По неофициална информация са задържани седем души, сред които ливанец, грък, четирима българи и иракчанин, който е постоянно пребиваващ у нас.  Тартор на бандата е ливанският гражданин, който пребивава в България от много години и е свързан с бившите собственици на голям търговски център у нас. Негова дясна ръка е иракчанинът.

 Установените до момента откраднати пари са над 44 милиона евро и над 15 милиона долара, което прави общо над 57 милиона евро. Ощетените фирми пък са 47, сред които и няколко големи американски компании. Ужилени са също фирми от Канада, Великобритания, Италия, Испания, Полша, Литва и Латвия. Българите са изпълнявали основно ролята на "мулета", на чиито сметки са превеждани парите. После те са отивали в азиатски банки, откъдето са се връщали и изпирали.

Очаква се скоро МВР да огласи подробности за акцията.