Нашенски термометър за бял дроб лови COVID-19

Здраве
04:48 - 29 Май 2020
7665
Нашенски термометър за бял дроб лови COVID-19

Повишаване на температурата на издишания въздух може да се окаже неинвазивен маркер за безсимптомно носителство на новия коронавирус, както и за рисково напредване на възпалението от него в белите дробове. Тази хипотеза искат да докажат български учени начело с проф. Тодор Попов от университетската болница “Св. Иван Рилски” и с участието на екипа на проф. Таня Червенякова от Инфекциозна болница. Проектът приобщава и техни колеги от Испания и Италия. Новината съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в качеството си на член на Националния оперативен щаб за COVID-19.

Методът дава полезна информация при астма, хронична обструктивна белодробна болест, белодробен карцином и други дихателни болести. Той е бил бързо адаптиран и се прилага в наблюдението на заразени с вируса и лечение на новата пневмония в Инфекциозна болница.

Масовият диагностичен алгоритъм у нас включва PCR за откриване на самия вирус в секрет от носоглътката. Като ориентир за преминаваща или по-отдавнашна среща с вируса се ползва тест за антитела, които организмът ни образува или е образувал. Двата типа тестове се позитивират в различни фази на контакта на коронавируса и човека.

Проучваме дали в “немия” период можем да “хванем” развиващата се инфекция. Това би било полезно при карантинирани, контактни на заразени със SARS-CoV-2, при които максимално рано да се установи дали се развива инфекция и да се предприемат мерки, каза за “24 часа” проф. Попов, специалист по алергология и вътрешни болести, специализирал пулмология в Германия.


Специфичното на коронавиресната пневмония е, че на рентген възпалението на белия дроб се вижда сравнително късно - при напреднал процес, който след товаможе да се усложни светкавично.

Използва се много чувствителен температурен сензор, поставен в специална конзола така, че да гарантира възпроизводимост на измерванията. Учените условно го наричат термометър за бял дроб. Принципът му е различен от стандартните измеревания в подмишницата, ухото, устата.

Дихателните пътища предават топлината си на издишвания въздух и по измерената от сензора температура на струята специалистите се ориентират за състоянието на тъканите. По този начин чрез уреда може да се съди за започващ процес в белите дробове.

Дълбоките белодробни структури имат постоянна “сърцевинна телесна температура”. Такава е температурата на кръвта, минаваща през разгърнатата  капилярна мрежа на алвеолите. Тази температура се предава и на намиращия се в алвеолите въздух, но по пътя към околната атмосфера тя се влияе от топлината на стените на дихателните пътища, които имат отделно кръвоснабдяване. Съответно процеси, които променят кръвооросяването на бронхиалната кръвоносна система, могат да променят температурата на стената на бронхите и съответно - на издишания въздух, разказа експертът.

Организмът реагира на инфекцията с възпаление, което поне в началото не се отразява на телесната топлина, мерена с обичайните медицински термометри. Учените изследват дали чрез специалния термометър могат да установят на ранен етап възпалението при COVID.

“От близо 200 години повишаването на телесната температура се смята за белег за инфекциозно заболяване, но с развитието на технологиите и медицината днес можем да се ориентираме по много дискретни сигнали, които организмът подава. Един от тях е температурата на издишания въздух. Той може да е предимство срещу пандемичния вирус. SARS-CoV-2 се отличава с висока заразност, натрапва се с продължително носителство, при тежко боледуващите може да доведе до бързо преминаване в критично състояние - обясни проф. Попов. – Засега не съществува лесно приложим обективен метод за установяване на хората, които развиват безсимптомна инфекция, а според едно добре обосновано проучване тя засяга близо 20% от заразените. Това, заедно със склонността към скоростно усложняване на състоянието на лекувани в домашна обстановка, прави температурата на издишания въздух възможен обективен индикатор за вирусна активност в белодробната тъкан.”

Апаратът е надграден с възможности за телемедицина – данните от измерванията да се регистрират дистанционно и да се събират в персонален регистър, който лекарят да вижда по всяко време.

До момента учените са доказали, че различни възпалителни  процеси в дихателните пътища водят до увеличен приток на кръв в стените им. По този начин повишават температурата в критичните белодробни райони и съответно на въздуха, който болният издиша.

Измервателният уред трябва да бъде много прецизен и да има висока чувствителност, защото температурното отклонение е в тесен диапазон. Предимството на метода е, че може да се прилага и в домашни условия, казва лекарят. Мониторингът дава възможност да се хване недоловимо все още по други симптоми напредване на възпалението.

Хипотезата на екипа е, че когато COVID-19 инфектира дихателните пътища, това предизвика местни възпаления, които може  да не проявят симптоми, докато не се развие системно възпаление.

Измерването на телесната температура би хванало момента на прехода на локалното възпаление на дихателните пътища в общо клинично заболяване.

“Повишената температура на издишания въздух може да бъде единственият патологичен признак при безсимптомни хора или може да предшества повишаването на телесната температура, когато се появят системни симптоми.”

В издишания от човека въздух се откриват 3500 компонента в комбинации и пропорции, които формират молекулярния подпис на дъха. Обичайна практика на лекаря в миналото е да помирисва дъха на пациента и така са създадени използваните и днес определения като уремичен, хепатален, ацетонов дъх, характерни за съответните състояния.

“Поради практическата неприложимост на повечето инвазивни методи за оценка на възпалението на дихателните пътища в рутинната практика се търсят неинвазивни методики.

Днес - казва ученият - вече сме направили следващата крачка и можем да добавим към алгоритмите за анализ на дъха и апаратурата тип “електронен нос” - нов чувствителен биомаркер за белодробните инфекции и за колебанията в температурата на издишания въздух.” Проф. Попов очаква методиката да е показателна и за инфектирането с коронавируса и прогресирането на инфекцията.