Наши учени: Бирата помага при затлъстяване и диабет

Топ
08:25 - 21 Септември 2019
3121
Наши учени: Бирата помага при затлъстяване и диабет

За първи път екип от български учени проведе проучване за съдържанието на ксантохумол на произвеждани в страната бири. Ксантохумолът е актива съставка на хмела, където присъства в изключително високи концентрации в зависимост от сорта.

Известно е, че в храносмилателния тракт се метаболизира от някои бактерии до силни фитоестерогени с положителни за хората здравословни ефекти. През последните години редица изследвания в Чехия, Германия, САЩ, Китай и др. показват, че ксантохумолът притежава уникални биологични характеристики.

Той е инхибитор на хроничните възпалителни процеси, водещи до активация на карциногенезата. „Ксантохумолът има профилактично действие, активира обезвреждането на токсини и проявява директна антивирусна, антибактериална и антиоксидантна активност.

Подпомага превенцията на затлъстяването и диабета, намалява натрупването на мазнини и поемането на вода от мастните клетки“, коментира ръководителят на изследването д-р Сергей Иванов при представянето му на Х конференция на Българското дружество по хранене и диететика.

В българското проучване за ксантохумола са използвани 8 популярни български марки пиво, закупени директно от търговската мрежа. Направените научни изследвания и анализи у нас и в други страни очертават интересни перспективи за бъдещото развитие на пивото като натурална напитка.

Налице е възможност чрез селекция и подбор на правилни сортове хмел, оптимизирани технологии за неговата преработка и влагане в пивото да се повиши съдържанието на ксантохумол и производните му в крайния продукт. Това би довело до здравни ползи за консуматорите на пенливата напитка.