Наши учени откриха близнак на Земята

Мистика
17:45 - 28 Март 2023
3224
Наши учени откриха близнак на Земята

Български учени откриха скалиста планета близнак на Земята. Тя тепърва се проучва и ще се търсят доказателства за живот. Последното вълнуващо откритие обаче е за две нови екзопланети, които обикалят около звезди, различни от Слънцето.

Находката е резултат от научната работа по проекта EXO-RESTART, в който наши астрономи си сътрудничат с Института по астрономия „Макс Планк“, съобщи доц. Владимир Божилов – преподавател в катедра „Астрономия“ на Софийския университет и член на екипа на проекта.

„Това е ключово събитие, което ще позиционира България на научната сцена в тази област“, коментира той. Екзопланета се нарича планета, която обикаля около звезда, извън Слънчевата система. „Най-близките екзопланети са на 936 светлинни години, а най-далечните – на 1300 светлинни години“, обяснява доц. Божилов.

Откритите планети са по-големи от газовия гигант Юпитер, който е най-масивната планета в Слънчевата система. „Те са от типа „топъл Юпитер“ – разположени са близо до своята звезда“, допълва астрономът.

Едната обикаля своето слънце за 78 дни, а по-външната – за 156 дни. Това е втората открита планетна система в света с такава архитектура. Изследването на всички планети извън нашата система дава възможност да разберем как се е образувала нашата и как се е зародил животът на Земята.