Настъпва пролетното равноденствие

Новини
17:43 - 18 Март 2024
4769
Настъпва пролетното равноденствие

Пролетното равноденствие настъпва във вторник и поставя началото на пролетния сезон в Северното полукълбо, съобщава БТА.

Но какво всъщност означава това? Ето какво трябва да знаем как се разделя годината чрез орбитата на Земята.

Когато Земята се движи около Слънцето, тя го прави под определен ъгъл. През по-голямата част от годината земната ос е наклонена или към Слънцето, или се отдалечава. Това означава, че слънчевата топлина и светлина попадат неравномерно върху северната и южната половина на планетата.

По време на равноденствието, земната ос и орбита се подреждат така, че двете полукълба получават еднакво количество слънчева светлина.

Думата "равноденствие" (equinox) идва от две латински слова - aequi и nox, които означават „равно" и „нощ". Това е така, защото по време на равноденствие денят и нощта продължават почти еднакво време - макар че в зависимост от това къде се намирате на планетата, може да получите няколко допълнителни минути, отбелязва Асошиейтед прес.

Пролетта в Северното полукълбо - или пролетното равноденствието - настъпва между 19 и 21 март в зависимост от годината.

Есенното равноденствие може да настъпи между 21 и 24 септември.

Слънцестоенето отбелязва времето през годината, когато Земята е с най-голям наклон към или от Слънцето. Това означава, че двете полукълба получават много различно количество слънчева светлина и че дните и нощите са най-неравномерни.

По време на лятното слънцестоене в Северното полукълбо горната половина на Земята е наклонена към Слънцето, което води до най-дългия ден и най-късата нощ в годината. Това слънцестоене се пада между 20 и 22 юни.

В същото време, при зимното слънцестоене Северното полукълбо се отдалечава от Слънцето и това води до най-късия ден и най-дългата нощ в годината. Зимното слънцестоене настъпва между 20 и 23 декември.

Това са само два различни начина за разделяне на годината.

Метеорологичните сезони се определят от времето. Те разделят годината на тримесечни сезони въз основа на годишните температурни цикли. Според този календар пролетта започва на 1 март, лятото - на 1 юни, есента - на 1 септември, а зимата - на 1 декември, припомня Асошиейтед прес.

Астрономическите сезони зависят от движението на Земята около Слънцето.

Равноденствията отбелязват началото на пролетта и есента, а слънцестоенето поставя началото на лятото и зимата.