НАТО каза на Украйна кога ще влезе в Алианса

Киев приема, че не може да стане член на пакта, докато е във война с Русия

Украйна
08:08 - 12 Юли 2023
2028
НАТО каза на Украйна кога ще влезе в Алианса

Украйна може да се присъедини към НАТО „когато съюзниците се съгласят и условията са изпълнени". Това стана ясно от декларацията на Алианса от срещата във Вилнюс. В нея се признава необходимостта от по-бързи действия, но без ангажимент за конкретни срокове.

Киев приема, че не може да стане член на НАТО, докато е във война с Русия, но иска да се присъедини възможно най-скоро след края на бойните действия.

Процесът ще бъде улеснен и съкратен значително, още повече, че Алиансът признава, че украинската армия е все „по-оперативно съвместима" и „политически интегрирана" със силите на НАТО.

„Никога досега не е имало по-силно послание от страна на НАТО, както що се отнася до политическото послание за пътя напред към членство, така и до конкретната подкрепа от страна на съюзниците от НАТО, военната подкрепа, но и практическата подкрепа за това как да се осигури пълна оперативна съвместимост. И ако погледнете всички процеси на членство, за тези процеси не е имало срокове. Те се основават на условия. Винаги е било така”, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.