НАТО: Няма пробив в разговорите с Москва

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обхват е под заплаха

Свят
16:20 - 05 Юли 2019
1464
НАТО: Няма пробив в разговорите с Москва

НАТО не вижда признаци за пробив в разговорите с Москва за запазване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват. Това заяви генералният секретар на военния алианс Йенс Столтенберг след среща на Съвета НАТО-Русия.

По време на втората среща на съвета тази година двете страни обсъдиха Украйна, Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват, прозрачността и мерки за намаляване на риска.

"Нашите разговори бяха открити и необходими. Алиансът и Русия имат фундаментално различни позиции, но сме ангажирани да продължим нашия диалог", отбеляза Столтенберг.

Той обобщи, че първо са обсъдили ситуацията с безопасността в Източна Украйна, като подчерта, че липсва напредък в изпълнението на Минските споразумения.

Обсъдихме и напрежението в Азовско море. НАТО още веднъж призовава Русия да освободи украинските моряци и да върне конфискуваните кораби. По тези въпроси НАТО и Русия продължават да имат фундаментални различия, обясни Столтенберг.

Русия задържа 24 украински моряци и конфискува няколко кораба в Керченския проток на 25 ноември 2018 г.

Всички членове на Съвета НАТО-Русия се съгласиха, че Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обхват е важен за евроатлантическата сигурност. Но сега Договорът е под заплаха. За съжаление не виждаме признаци за пробив, обяви генералният секретар и добави, че времето изтича.

По думите му Алиансът още веднъж е призовал Москва да се върне към изпълнение на Договора, докато Русия е изразила безпокойството си от прилагането му.

Всички участници изразиха силен ангажимент за ефективен контрол над оръжията, въоръженията и неразпространението. Но ние сме подготвени за свят без Договора, който ще бъде по-малко стабилен за всички нас, предупреди шефът на военния пакт.

Столтенберг разкри още от разговорите, че са обсъдили прозрачността и намаляване на риска, като са разменили информация за предстоящите военни учения.