НАТО потвърди: Москва предложи мораториум върху ракетите с малък и среден обсег

Пактът не разглежда предложението на Кремъл сериозно, защото счита, че Русия вече е разположила такива ракети на своя територия

Новини
19:22 - 25 Септември 2019
1926
НАТО потвърди: Москва предложи мораториум върху ракетите с малък и среден обсег

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е получил писмо от руските власти с предложение за въвеждане на мораториум върху разполагането на ракети със среден и по-малък обсег в Европа и други региони. Съответното потвърди пред кореспондент на TACC говорителят на Алианса Оана Лунгеску.

"Можем да потвърдим, че генералният секретар на НАТО получи писмо от руските власти", цитира агенцията думите й.

По-рано вестник „Коммерсанть“ съобщи, че президентът на Русия Владимир Путин миналата седмица е изпратил до столиците на няколко десетки страни, включително членките на НАТО, послание с предложение да се въведе мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег (РСМО) в Европа и други региони. Предложението не е първото по рода си, но Алиансът не е проявил интерес до този момент.

Запознат със съдържанието на документа събеседник на изданието от една от страните, където е пристигнало посланието, поясни: НАТО не разглежда предложението на Кремъл сериозно, защото счита, че Русия вече е разположила такива ракети на своя територия. Но от писмото на Путин се разбира, че Москва е готова да докаже своята правота с помощта на верификационни мерки.