НАТО прати над 700 рейнджъри в Косово

Актуални новини
13:13 - 02 Юни 2023
1835
НАТО прати над 700 рейнджъри в Косово

В Северно Косово пристигнаха 700 военнослужещи от мироопазващата мисия на НАТО. Подсилването на контингента се наложи заради насилието в региона от последните дни.

Ескалацията на напрежението започна преди повече от седмица, когато сърбите в Северно Косово се опитаха да попречат на наскоро избраните косовски албански кметове да влязат в общинските сгради и да поемат задълженията си. Косовската полиция използва тогава сълзотворен газ, за да разпръсне събралите се и да пусне новите служители в офисите.

В началото на седмицата се стигна до сблъсъци между протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КФОР, при които бяха ранени около 30 войници от КФОР и около 50 косовски сърби. Тогава Алиансът обеща подсилване на мисията със 700 военнослужещи.

След разговори с представители на САЩ, косовският премиер Албин Курти е заявил, че е готов да проведе нови избори, ако косовските сърби прекратят протестите. Тази сутрин обаче в центъра на Лепосавич - една от четирите общини, населени предимно със сърби, отново започнаха да се събират демонстранти. В останалите три - Звечан, Зубин поток и Северна Митровица, все още е спокойно.

Призив за деескалация на напрежението отправи и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел. Президентът на Косово Вьоса Османи и сръбският президент Александър Вучич се срещнаха за кратко снощи в присъствието на Борел, френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц в кулоарите на среща на върха на Европейската политическа общност в Молдова, отбелязва Ройтерс.