НАТО призова Белград и Прищина към диалог

Новини
21:34 - 19 Юли 2023
1883
НАТО призова Белград и Прищина към диалог

Важно е напрежението между Белград и Прищина да спадне, затова призоваваме всички да се въздържат от действия и думи в обратната посока. Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който прие в резиденцията си в Брюксел президента на Сърбия Александър Вучич.

Силно вярваме, че пътят напред е в диалога под егидата на ЕС. Сърбия е дългогодишен партньор на НАТО и сме уверени, че ще се включи в този диалог конструктивно, добави Столтенберг. Той отбеляза, че двамата с Вучич ще обсъдят предизвикателствата, възникнали в Северно Косово. НАТО е там от дълги години с мироопазваща мисия с мандата от ООН (КейФОР), посочи генералният секретар.

Осигуряваме сигурна обстановка и свобода на движение за всички общности. През май нашите военни бяха нападнати, 93 от тях бяха ранени, от които трима - сериозно. Това е неприемливо. НАТО увеличи присъствието си с около 500 военни в отговор на нарасналото напрежение. Ще продължим да се стараем да изпълняваме задачите безпристрастно и с достатъчно сили за тази мисия, допълни Столтенберг.

Вучич благодари за изразената готовност на Столтенберг да изслуша гледната точка на неговата страна. Загрижен съм от обстановката в Косово, каза сръбският президент. Не бих отправял обвинения, но въпросът все повече касае сигурността, отколкото политиката, добави той.

Според нас скорошните събития в Северно Косово се дължат на безотговорен подход на властите в Прищина. Имаше сърби, сериозно ранени от изстрели, не се води разследване по тези случаи и това много ни тревожи. Същевременно има неоснователни и безразборни арести на сърби и това е тормозещо за сърбите, независимо къде живеят, посочи Вучич.

Досега имахме много добри и професионални отношения със силите на НАТО в Косово. Ще помолим да осигурите защита и на сърбите, защото в последните шест месеца поне шестима от тях бяха простреляни от албанци и главно от техните сили за сигурност. За радост нито един албанец не беше прострелян или ранен - това показва кой какво прави. Искаме мир и стабилност, както и да запазим отношенията с НАТО, изградени на доверие и честност, каза сръбският президент.