НАТО се готви за "трансформираща" среща на върха в Мадрид

Ще бъде обсъдена и кандидатурата за членство в Алианса на Швеция и Финландия

Свят
13:26 - 16 Юни 2022
1682
НАТО се готви за "трансформираща" среща на върха в Мадрид

Предстоящата среща на върха на лидерите на НАТО ще бъде "трансформираща" за евроатлантическата сигурност. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Анадолската агенция.

Изказването си той направи пред репортери по пътя към втория ден от срещата на министрите на отбраната на НАТО, предшестваща срещата на върха на лидерите на Алианса, насрочена за 29-30 юни в Мадрид.

По думи на Столтенберг срещата на върха ще бъде "трансформираща", защото ще укрепи дългосрочната отбранителна и сдържаща позиция на НАТО, за да се изправи пред предизвикателствата на един "по-опасен свят".

Той подчерта, че министрите на отбраната на Алианса вече са положили основите, за да "продължат да предоставят съществена и безпрецедентна подкрепа на Украйна". На предстоящата среща те ще обсъдят как да модернизират НАТО, както и необходимостта от увеличаване на разходите за отбрана и укрепване на партньорствата с Япония, Южна Корея и Нова Зеландия. Ще бъде обсъдена и кандидатурата за членство в НАТО на Швеция и Финландия.

На път за срещата министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин изрази надежда, че процедурата "ще продължи напред в подкрепа на желанието за присъединяване към НАТО". Той посочи, че и двете страни са "много способни" и споделят същите основни ценности като останалите съюзници.