НАТО се готви за среща на върха в Брюксел

Политика
11:28 - 22 Април 2021
1121
НАТО се готви за среща на върха в Брюксел

Срещата на върха на НАТО ще се проведе на 14 юни в Брюксел, се казва в писмено изявление на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг. 

„Имам удоволствието да съобщя, че следващата среща на върха на лидерите на Алианса ще се състои на 14 юни 2021 г. в централата на НАТО в Брюксел“, се казва в изявлението.

Според Столтенберг срещата на върха е планирана за обсъждане на актуални въпроси от дейността на НАТО, както и въпроси от дневния ред на Алианса до 2030 година, предаде БГНЕС. Сред темите за обсъждане той посочи „агресивните действия на Русия, заплахата от тероризъм, кибератаките, новите и вредни технологии, въздействието на изменението на климата върху сигурността, както и растежа на Китай“.

Западните държави наскоро изразиха загриженост относно предполагаемото засилване на "агресивни действия" от Русия в Украйна. Вашингтон обяви ескалация на "руската агресия" и движението на руските войски в Крим и на източната граница на Украйна.

В отговор прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков посочи, че Русия премества войски на нейна територия по свое усмотрение. Според него това не заплашва никого и не трябва да тревожи никого.

Това ще бъде първата среща на върха на НАТО с участието на новия президент на САЩ Джо Байдън. Последната среща на лидерите на НАТО се състоя в Лондон през декември 2019 г.