Навални леко се подобрил

Руският опозиционер все още е в медицинска кома в берлинска болница

Новини
16:50 - 28 Август 2020
1183
Навални леко се подобрил

Берлинската болница, лекуваща водещия кремълски критик Алексей Навални, заяви, че има "известно подобрение" в състоянието му, след като той стана жертва на подозирано отравяне, съобщават AFP и Канал 3.

"Наблюдава се известно подобрение на симптомите", се казва в изявление на известната болница "Шарите" в Берлин. В него се добавя, че все още е в медицинска кома и "състоянието му остава сериозно".

Той е свързан с вентилатор в интензивно отделение. Симптомите на "холинергична криза" намаляват, се казва в съобщението на болницата.

"Здравословното му състояние остава непроменено и сериозно, няма остра заплаха за живота му. Както и преди, дългосрочните последици от тежкото отравяне не са очевидни", добавиха лекарите.

Навални е хоспитализиран на 20 август в Омск, след като се разболя в самолета от Томск до Москва. Въз основа на резултатите от изследванията омските лекари нарекоха основната диагноза метаболитно нарушение, което предизвика рязък спад в кръвната захар. Какво го е причинило все още не е ясно, но в кръвта и урината на Навални в руска болница не са открити отрови.

Два дни по-късно пациентът в тежко състояние е транспортиран със самолет до берлинската клиника „Шарите“, чиито лекари предварително определят диагнозата като отравяне с вещество от групата на холинестеразните инхибитори. Конкретният токсичен агент, според изявлението, все още не е известен.

Както заяви РИА Новости, началникът на отделението по анестезиология и реанимация в „Пирогов“ Борис Теплых, версията на германските лекари е разработена от руски експерти още първия ден и не е потвърдена. Според него те говорят за клинични данни, а не за самото вещество, което все още не е открито.

Главният лекар на омската болница за спешна помощ, където се лекува Навални, Александър Мураховски, отбеляза, че диагнозата „отравяне“ е била основна при приемането на пациента, но лабораторните изследвания не го потвърждават. В открито писмо омските лекари изразиха мнението, че "се опитват да ги очернят".