Главният прокурор готов да помогне на Германия по разследването за Навални

Берлин търси връзка между отравянето на руския опозиционер и българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев

Крими
12:09 - 28 Август 2020
1060
Главният прокурор готов да помогне на Германия по разследването за Навални

Ако германските ни колеги се интересуват и поискат, ще им съдействаме и ще отговорим на всичките им въпроси", каза главният прокурор Иван Гешев по повод материал в "Шпигел", свързан с отравянето на руския опозиционер Алексей Навални и възможната "българска следа".

Гешев бе категоричен, че не му е известно досега да е искано някакво съдействие от германската прокуратура.

Ние имаме изключително добро съдействие с германската прокуратура, ако поискат, максимално бързо ще отговорим на въпросите им", допълни обвинител номер 1.

Лекарите от берлинската клиника "Шарите", които се грижат за руския опозиционер Алексей Навали, са се свързали с колегите си в България във връзка с отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев с предполагаемо вещество от групата новичок през 2015 г. в София. Това съобщиха преди дни германското издание Шпигел и разследващата платформа Белингкат в публикация, озаглавена „Българската следа“.

В статията, публикувана в "Шпигел", се казва, че медиците допускат, че Алексей Навални е бил изложен на въздействието на вещество от групата органофосфати, с което е бил отровен и Гебрев.

В публикацията се говори за „поразително сходство“ между симптомите на Гебрев и Навални. И двамата са се оплакали от дразнене в очите, след това са изпаднали в безсъзнание и после в кома.