Навални обвини Кремъл в истерия

Съюзниците на президента Путин претърпяха големи загуби в Москва на изборите

Свят
15:54 - 12 Септември 2019
1687
Навални обвини Кремъл в истерия

Основният руски опозиционен лидер Алексей Навални обвини Кремъл в "истерия" с масовите полицейски набези, породена от загубите на управляващата партия на местните избори, съобщава АФП.

"Защо е тази истерия? С две думи: "Умно гласуване", коментира Навални. Той обясни, че са извършени полицейски обиски на повече от 200 адреса в 41 града в Русия.

Той ги определя "най-голямата полицейска операция в съвременната руска история" и обясни, че това е резултат от призива му към привържениците да гласуват с тактика, за да изтласкат кандидатите на управляващата партия на местните избори, проведени в неделя в Москва и други градове.

Съюзниците на президента Владимир Путин претърпяха големи загуби в Москва. "Путин се разстрои и тропа с крака", допълва 43-годишният опозиционен лидер.

Навални заяви, че властите искат да "деморализират" руснаците и да ги принудят "да се откажат от колективни действия". Той заяви, че микробусите на разследващите са пристигнали и извън неговия щаб в Москва

През август руски следователи започнаха разследване за пране на пари срещу "Фонда за борба с корупцията" на Навални, който работи за разкриване на съмнително богатство на чиновници.

В началото на изборите Навални и неговите привърженици организираха вълна от протести, след като популярни опозиционни политици бяха възпрепятствани да участват в изборите за московски парламент, което предизвика полицейска репресия.