Не е рисково да конусмираме 3-4 яйца за един ден
Празничното меню трябва да включва зеленчуци, сезонни, леки и нашенски, припомня диетологът проф. Донка Байкова
Не е рисково ако всеки от нас изяде 3 – 4 яйца за един ден. Това каза диетологът проф. Донка Байкова пред Агенция „Фокус“ за преминаването от пости към нормално хранене и каква трябва да е здравословната трапеза за Великден.
Проф. Байкова коментира най-честите грешки при захранване след 40-дневните пости.
„Най-честата грешка още след 12.00 ч. да консумираме месо, козунак, яйца, да вдигнем за наздравица. Това означава, че ние сме в риск. Да напомня, че стомахът и червата са в нервно-хуморална връзка, действат в синхрон със жлъчно-чернодробната система и панкреаса. Тоест един от тези органи на триединната храносмилателна система, ако бъде поставен в риск, реагират еднопосочно и останалите два органа“, подчерта диетологът.
Проф. Байкова обясни, че празничното меню трябва да включва зеленчуци, сезонни, леки и нашенски, за да бъде организмът улеснен в обработката на тези храни. Добре е да сме наясно, че винаги в този период е възможно агнешкото да бъде поднесено леко охладено, за да отстраним лоените капчици и да намалим калорийната му стойност.
Агнешкото месо принципно е по-тлъсто. Овнешката лой е и натоварваща функцията на черния дроб, където тези мазнини трябва да бъдат разградени. За да имаме лек диетичен нюанс домакинята може да охлади агнешкото печено месо, след което да го нареже на по-тънки жулиени, за да не консумираме твърде големи количества още в началото на празничния период“, допълни диетологът.